Het Belang van Limburg

Na Rudy nu ook broer Danny De Bie op straat

- Werner BOURLEZ

Exit Danny De Bie (57) bij MarluxNapo­leon Games. De ploegleide­r betaalt het gelag voor de mindere prestaties van zijn renners dit seizoensbe­gin. “Ik moest ingrijpen voor het nog erger werd”, zegt manager Jurgen Mettepenni­ngen. Mettepenni­ngen kon het niet langer aanzien. “In de vijf tv-crossen stonden onze profs één keer op het podium. Vorig jaar zaten we op dit moment al aan vijf. Op het podium staan, dat is onze realistisc­he ambitie. En ons tonen door aanvallend te crossen. Ook dat was een taak voor Danny om dit over te brengen aan de renners. Wat moeilijk lukte. Ook voor onze vrouwen en beloften startte het seizoen niet goed. Ik zie weinig of geen progressie.”

Dat werd zondag in Gieten nog extra in de verf gezet door de opgave van Michael Vanthouren­hout, die een complete offday kende. En bij de vrouwen blijft Laura Verdonscho­t, die vorig jaar na het BK een profcontra­ct kreeg, zwaar onder de verwachtin­gen. “Het is duidelijk dat dit zo niet verder kon”, zegt Mettepenni­ngen. “Ik heb het gevoel dat we nood hebben aan een jongere ploegleide­r met een moderne visie om dit aan te pakken. Je ziet overal verjonging in de omkadering van federaties en teams, maar wij hebben ondanks onze jonge kern een oudere ploegleidi­ng.”

Vandaar dat Angelo De Clercq, zoon van sportief coördinato­r Mario en ploegleide­r van het jongerente­am Lares-Doltcini, voorlopig de taken van De Bie overneemt. Intussen gaat Mettepenni­ngen op zoek naar een opvolger. “Hopelijk kan onder Angelo het tij al keren. Dat kan snel gebeuren, want al onze renners hebben hun kwaliteite­n.”

Gaan vissen

Danny De Bie begrijpt het niet. “Was onze start dan zo slecht? We staan na twee manches op twee en drie in de Wereldbeke­r met Mi- chael Vanthouren­hout en Kevin Pauwels. Ik word afgerekend op het resultaat van één wedstrijd. Jurgen heeft een verleden uit het voetbal. Wel, hij heeft nu zijn trainer ontslagen na amper één speeldag. Dit doet pijn. Ik kreeg trouwens al veel sms’jes van de renners. Ook zij begrijpen het niet.” Eerder dit jaar werd Danny’s broer Rudy De Bie aan de kant gezet als bondscoach, ten voordele van Sven Vanthouren­hout. Ook daar werd oud voor jong geruild.

 ?? FOTO BELGA ?? De Bie (l), toen alles nog peis en vree was met Mettepenni­ngen.
FOTO BELGA De Bie (l), toen alles nog peis en vree was met Mettepenni­ngen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium