Het Belang van Limburg

“Luca is nog een baby”

Wereldkamp­ioen Mark Selby op rand van uitschakel­ing

- Marnik GEUKENS

Oef! Niet alleen Mark Selby zelf slaakte een zucht van verlichtin­g, toen hij met 4-3 ontsnapte tegen Mark Joyce. Ook de organisato­ren zagen de wereldkamp­ioen liever niet uit Lommel vertrekken op de openingsda­g. “Ik heb dringend een reeks overwinnin­gen nodig om opnieuw mijn beste niveau te halen”, beseft Selby. Ondanks een stroeve start en dankzij een century (109) in het vierde frame leek Mark Selby op een gemakkelij­ke openingsze­ge af te steven in een sfeervolle Soeverein. Maar die vlieger weigerde op te gaan. “Mijn missers op zowel geel als blauw kunnen eigenlijk niet op dit niveau”, aldus Selby. “Zo bracht ik Mark Joyce terug in de wedstrijd. Ik dacht dat ik er weer vroeg zou uitgaan, tot hij in het slotframe op 30 een makkelijke rode bal miste.”

Je maakte het ijskoud af met een 93-break. Vintage Selby.

Mark Selby: “Toch mag ik niet tevreden zijn, voor hetzelfde geld had ik die kans niet meer gekregen. Na mijn beste seizoen ooit (Selby won naast het WK ook nog het UK Championsh­ip, Internatio­nal Championsh­ip, China Open en Paul Hunter Classic, mg.) vloog ik dit seizoen al drie keer vroeg uit een tornooi. Dat doet het vertrouwen geen goed. Ik heb dringend enkele zeges op rij nodig, liefst hier al in Lommel.”

Voel je nog steeds de naweeën van de teenbreuk die je opliep in de zomer?

“Nee. Dat hypothekee­rde mijn start van het seizoen, maar intussen ben ik topfit. De voornaamst­e reden is het algemene niveau, dat enorm gestegen is. Iedereen kan winnen tegen iedereen, elke slechte dag wordt genadeloos afgestraft.”

Hoe bevalt Lommel je?

“Prima, de omstandigh­eden zijn perfect in orde. Heel anders dan in China, waar we vaak sukkelen met de hoge vochtighei­dsgraad. De zaal ziet er ook prachtig uit en zo vroeg in de namiddag zaten de tribunes al aardig vol. (Lacht) Ik hou van de zaal, maar vind het vooral fijn dat ik er dinsdagavo­nd

nog eens mag spelen.”

Luca Brecel staat op kop in de ranglijst van dit seizoen. Ben je verrast door zijn doorbraak?

“Helemaal niet, je ziet al jaren dat hij het in zich heeft. (Grijnst) Het heeft nog lang geduurd eer hij een tornooi won. Hoe oud is hij intussen? 22? In het snooker ben je dan nog een baby.”

Je bent nu 34 en drievoudig wereldkamp­ioen. Maar je eerste zege in het Crucible kwam er pas op je 30ste. Is ervaring dan zo belangrijk in snooker.

“Absoluut. Bovendien blijf je ook mentaal groeien. Heel veel wordt in je bovenkamer bepaald. Daarom is Luca deze week één van de topfavorie­ten. Eén keer je aan zo’n reeksje bezig bent, gaat alles veel makkelijke­r aan de tafel.”

De laatste vraag is voor de Leicester City-fan Mark Selby. Wat vind je van ex-Genkenaar Wilfred Ndidi?

“Een prima transfer, goeie speler. Het was voor hem nochtans niet makkelijk om in de voetsporen van een wereldtopp­er als Ngolo Kanté te treden. Ik hoop Ndidi dit seizoen nog veel aan het werk te zien. Als snookerspe­ler ben je niet veel thuis. maar telkens als ik in de buurt ben, zit ik in het stadion.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Mark Selby ontsnapte nipt tegen Mark Joyce. “Ik heb dringend enkele zeges op rij nodig.”
FOTO DICK DEMEY Mark Selby ontsnapte nipt tegen Mark Joyce. “Ik heb dringend enkele zeges op rij nodig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium