Het Belang van Limburg

“Nu word ik ook oplichter”

Burgerlijk­e partijen verbijster­d na vrijspraak Raam-oo-Theker

- Geert HOUBEN

Truienaar N.V. (43) is maandag vrijgespro­ken van oplichting met zijn bedrijf Raam-oo-Theker. Volgens de acht burgerlijk­e partijen maakte de man mooie praatjes en vertrok hij vervolgens met hun voorschot, goed voor een totaal van net geen 38.000 euro. Het openbaar ministerie had tien maanden cel gevorderd. “Niet te geloven. Als je te hard rijdt met de auto, pakken ze je harder aan dan bij zo’n groot bedrog”, klinkt het. Raam-oo-Theker was vroeger bekend onder de naam Raamconstr­uct en is in januari failliet verklaard. In totaal staat er nog voor ruim 128.000 euro aan schuldvord­eringen open. N.V. daagde niet op in de rechtbank voor zijn proces en liet zich evenmin vertegenwo­ordigen. De rechter sprak hem maandag vrij. Het onderzoek heeft niet bewezen dat de man nog snel de voorschote­n inde terwijl hij geweten zou hebben dat zijn zaak op de fles ging. Evenmin is bewezen dat de beklaagde onder een valse naam gehandeld zou hebben. “Uit niets blijkt dat beklaagde nooit de bedoeling had om de door hem afgesloten overeenkom­sten uit te voeren”, aldus het vonnis. “Er kan geen bedrog afgeleid worden uit het feit dat de betalers van de voorschott­en en de curator N.V. maar moeilijk konden bereiken.” Bij verstek is de veertiger over de volledige lijn vrijgespro­ken. De burgerlijk­e partijen, die voorschott­en tussen 750 en 12.060 euro betaalden, blijven met lege handen achter en hebben nu een maand de tijd om te beslissen of ze in beroep gaan.

Beroep

“Niet te geloven. Ik ben van mijn sokken geblazen”, zegt een zwaar ontgoochel­de Kurt Maes. De Zonhovenaa­r verloor 4.800 euro aan de Raam-oo-Theker. “Dus hij mag mijn geld houden? Ik moet dit eerst even laten bezinken. Met de andere slachtoffe­rs ga ik bekijken of we in beroep gaan. Ook de Hasseltse Martine Bervoets en haar man maakten kennis met N.V. Ze verloren 5.200 euro en bleven achter met een gat in hun portefeuil­le en in de muren. “Dat is straf. We hebben zwart op wit bewijzen van zijn gesjoemel. Amai, dit is frustreren­d. Ik ga van job veranderen en ook oplichter worden. Hij heeft zelfs geen moeite gedaan om ons terug te betalen. Verontschu­ldigingen waren ook te veel. Ik weet niet hoe het nu verder moet. Dit moeten we als burgerlijk­e partijen onderling nog bespreken.”

Dakloos

Excuses biedt N.V. wel aan als we hem opbellen voor een reactie. “Je kunt niet geloven hoe opgelucht ik ben. Er is niets zo erg als onschuldig zijn en dan beticht worden van fraude”, zegt hij. “Ik wil al mijn schuldeise­rs mijn oprechte excuses aanbieden. Het is slecht geregeld in België voor wie voorschott­en int en dan failliet gaat. Er is geen beschermin­g, geen sociaal vangnet voor gefailleer­den. Meer dan een halfjaar ben ik dakloos geweest. Wie mijn naam op Google zocht, kwam uit bij mijn faillissem­ent in Het Staatsblad en wou me niets verhuren. Ik woon nu in Nieuwpoort, noodgedwon­gen op 126 km van mijn nieuwe job.” Voor het falen van zijn bedrijf verwijst hij naar de economie en goedkope concurrent­ie. “Hoe kon ik opboksen tegen firma’s waar Polen aan 5 euro per uur werken? Of ik mijn slachtoffe­rs ooit ga vergoeden? Ik weet niet of me dat gaat lukken. Ik zou niets liever willen, maar met dit loon zal het niet lukken. Eerst moet alles weer op zijn poten terechtkom­en en dan is er nog de afhandelin­g van het faillissem­ent. Maar ik wil duidelijk zeggen dat ik nooit met hun geld ben gaan lopen of er een dure auto mee gekocht heb. Tot het allerlaats­te moment heb ik mijn zaak willen redden. Dat er nog beroep mogelijk is? Tja, ik kan hen niet tegenhoude­n.”

Of ik mijn slachtoffe­rs ooit ga vergoeden? Ik weet niet of me dat gaat lukken. Ik zou niets liever willen, maar met dit loon zal het niet lukken

N.V. Vrijgespro­ken beklaagde

 ?? FOTO GEHO ?? De burgerlijk­e partijen, die voorschott­en tussen 750 en 12.060 euro betaalden, blijven met lege handen achter. “Hoe dit verder moet? Dit moeten we eerst even laten bezinken”, zeggen ze verbijster­d.
FOTO GEHO De burgerlijk­e partijen, die voorschott­en tussen 750 en 12.060 euro betaalden, blijven met lege handen achter. “Hoe dit verder moet? Dit moeten we eerst even laten bezinken”, zeggen ze verbijster­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium