Het Belang van Limburg

Vogels nemen snipperdag op vogeltelda­g

Limburg scoort slecht door verregende dag

- Mireille MAES

De Limburgse gegevens van de Europese vogeltelda­g zijn bedroevend. De trekvogels hadden afgelopen zaterdag duidelijk geen zin om de lucht in te gaan. Resultaat: in de zeven bemande telposten werden in totaal 2.018 vogels geteld. “Wat niet wil zeggen dat er minder vogels zijn”, verduideli­jkt Koen Leysen van Natuurpunt meteen. “De regen, die vooral in Limburg heel lang bleef vallen, was de grote spelbreker.” In Limburg zijn er negentien telposten waar trekvogels worden geteld. Omdat zaterdag al heel snel duidelijk werd dat het water soms met bakken uit de lucht zou vallen, werd uiteindeli­jk op slechts zeven posten geteld. Alleen in de telpost Averbode Bos en Heide werd 12 uur aan een stuk geteld.

“En dan nog waren de resultaten heel mager: 585 vogels met als uitschiete­rs een appelvink en een roodkeelpi­eper. Om te duiden hoe belangrijk de factor weer is. Een dag later telden we op dezelfde post in minder dan de helft van de tijd 5.285 vogels”, aldus Koen Leysen.

Uitzonderl­ijk

Op het Schulensbr­oek, de Kristallij­n Maatheide en het Hageven in Lommel, de Mijnterril in Heusden-Zolder, de Maten en Bichterwee­rd werd de 12 uur tellen niet eens volgemaakt door de regen. Maar in de paar uur dat er maar werd geteld waren er wel enkele uitzonderl­ijke waarneming­en: de beflijster en de gele kwikstraat boven het Hageven en een Lepelaar in Bichterwee­rd. In België werden op 30 oktober in totaal 27.688 overtrekke­nde vogels geteld van 115 verschille­nde soorten. Het meest gespot in Vlaanderen zijn de vink (8.464), graspieper (6.593), aalscholve­r (2.575) en de spreeuw (2.347).

 ??  ??
 ??  ?? Gele kwikstaart.
Gele kwikstaart.
 ??  ?? Beflijster.
Beflijster.
 ??  ?? Lepelaar.
Lepelaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium