Het Belang van Limburg

Bouwvakker­s stoten op 800 jaar oude verdedigin­gsgracht

Archeologe­n doen belangrijk­e vondsten in Opgrimbie

- Johnny GEURTS

Pal naast de kerk van Opgrimbie zijn bouwvakker­s op enkele opmerkelij­ke vondsten gestoten. Archeologe­n gingen meteen aan de slag. “We hebben overblijfs­elen aangetroff­en van een middeleeuw­se nederzetti­ng. We onderzoeke­n momenteel een zeldzame diepe verdedigin­gsgracht uit de 13de eeuw. We kunnen nu al stellen dat dit een vrij bijzondere vondst is voor Limburg”, zeggen archeologe­n Geert Vynckier en Marleen Martens. Naast de Heirbaan in Opgrimbie werden afgelopen week bij toeval de overblijfs­elen van middeleeuw­se bewoning aangetroff­en. “Dit gebeurde bij het uitgraven van een bouwput, op de plek waar een nieuw appartemen­tsblok gaat komen”, zegt archeoloog Geert Vynckier.

Voor de onderzoeke­rs is het een unieke kans om meer te weten te komen over de bouwwerken binnen de verdedigin­gsgracht. “Dit soort versterkte nederzetti­ngen zijn in Limburg tot nu toe zo goed als onbekend. Momenteel graaft het team van het agentschap Onroerend Erfgoed, bijgestaan door enkele vrijwillig­ers van de heemkundig­e kring van Opgrimbie, de verdedigin­gsgracht van 3 meter breed en 1 meter diep dan ook verder uit. Het gaat om een ringvormig­e gracht die wellicht tot onder de nabijgeleg­en kerk loopt. We kunnen duidelijk de lagen volgen waaruit de gracht is ontstaan”, verduideli­jkt archeologe Marleen Martens.

“We hebben op het terrein van 20 bij 40 meter grote hoeveelhed­en aardewerk en bouwmateri­aal aangetroff­en, daterend van om en bij 1200. Voor onze heemkundig­e kring is dit een geweldige vondst”, stelt Carlo Dubois, voorzitter van ’t Oude Grimbiaca. De archeologe­n van het agentschap Onroerend Erfgoed tonen al enkele ontdekking­en. Marleen Martens: “We vonden in de verdedigin­gsgracht naast vele metalen relicten ook twee houten kralen van een sieraad, heel bijzonder. Verder stootten we op prachtig aardewerk, waaronder een groot deel van een intact gebleven waterkan uit Zuid-Limburgs aardewerk uit het eerste kwart van de 13de eeuw.”

Uit de Romeinse periode vond het team ook nog een bronzen munt en een mantelspel­d. “Niet verwonderl­ijk omdat de site zich langs de Romeinse weg tussen Tongeren en Nijmegen bevindt. De studie van de vondsten zal ons meer vertellen over de status van de bewoners en de activiteit­en waarmee zij zich bezig hielden”, aldus de archeologe­n.

 ??  ?? Archeologe Marleen Martens onderzoekt de verdedigin­gsgracht uit de 13de eeuw.
Archeologe Marleen Martens onderzoekt de verdedigin­gsgracht uit de 13de eeuw.
 ?? FOTO'S JOHNNY GEURTS ?? Er werden ook heel wat voorwerpen gevonden, waaronder houten kralen.
FOTO'S JOHNNY GEURTS Er werden ook heel wat voorwerpen gevonden, waaronder houten kralen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium