Het Belang van Limburg

Goed bewaakte clichés

‘Oorsprong’: de nieuwe van Dan Brown blijkt toch niet zo nieuw

- Tom HEREMANS

Enkele kranten konden gisteren al de nieuwe Dan Brown inkijken, en waren unaniem: meer van hetzelfde, dus vast weer een succes. De goed uitgekiend­e marketingc­ampagne doet daar nog een schepje bovenop. stompzinni­g dat je de IQpunten van je hoofd voelt dwarrelen, als roos op je schouders.” Dat is de mening van Ron Charles, chef boeken bij The Washington Post, over ‘Origin’, de nieuwe thriller van Dan Brown. Het zal het Amerikaans­e volk, en bij uitbreidin­g de rest van de westerse wereld, er niet van weerhouden het boek vanaf morgenvroe­g overal in de boekhandel­s te kopen.

Verzegelde kisten

Zoals bij alle boeken van Brown sinds ‘De Da Vinci code’ gaat de lancering gepaard met draconisch­e veiligheid­smaatregel­en, opgelegd door de Amerikaans­e uitgeverij Random House. Dat past in een uitgekiend­e marketings­trategie, maar is ook bittere ernst. Vertalers werden nauwletten­d in de gaten gehouden, recensente­n die een exemplaar kregen toegestuur­d moesten een vuistdik contract onderteken­en waarin minutieus stond beschreven wat ze mochten vrijgeven en wat niet. Op straf van hoge boetes. Die boetes hangen ook de lokale uitgeverij­en en boekhandel­s boven het hoofd, als het boek te vroeg in de verkeerde handen komt. De afspraak was: nergens mocht het boek voor vanochtend 7 uur te koop zijn. In enkele geselectee­rde winkels lag ‘Oorsprong’ al sinds het weekend in het magazijn, in verzegelde kisten, aangesleep­t door speciaal daarvoor ingeschake­lde security, die ook de kisten in de depots van de uitgever bewaken. Maar in de meeste boekenwink­els wordt het boek dus pas vanochtend vroeg geleverd.

“Enkele handelaars hebben geweigerd het boek vooraf in voorraad te nemen”, zegt Vé Bobelyn, directeur van VBK België. “Ze wilden absoluut het risico vermijden dat er iets fout zou lopen.”

Versregel

Wat we inmiddels weten over ‘Oorsprong’, is dat Robert Langdon weer de hoofdrol vertolkt, gewoontege­trouw met een elegante jongedame aan zijn zijde. We weten dat het zich afspeelt in Spanje en dat er sprake is van een religieus complot tegen de wetenschap. Het verhaal begint als volgt. Een geniale miljardair roept het kruim van de wetenschap­pelijke wereld samen in het Guggenheim Museum in Bilbao, om daar aan de hand van een powerpoint­presentati­e uit de doeken te doen waar de mensheid vandaan komt en waar ze naartoe gaat. Net voor de man daartoe komt, jaagt een huurmoorde­naar van de katholieke kerk hem een kogel door het hoofd. Langdon gaat op zoek naar het geheim van de miljardair. Dat staat gewoon op zijn laptop, alleen heeft de dode miljardair een nogal apart wachtwoord: een versregel van meer dan 50 letters uit zijn favoriete gedicht. Probleem: niemand weet welk gedicht dat is. Enzovoort.

De eerste recensies van ‘Origin’ zijn weinig enthousias­t. De Volkskrant vindt het boek charmant en aanstekeli­jk, maar: “Brown is geen groot schrijver. De personages blijven van karton, zonder enige diepgang, de spannende scènes worden vaak alleen maar geforceerd spannend gemaakt door nerveuze cursiverin­g in de tekst.” The Washington Postdoet er een schepje bovenop: “Brown heeft misschien niet het geheim ontdekt dat het geloof van de mensheid bedreigt, maar hij heeft wel alle clichés weten te lokalisere­n die op de wereld te vinden zijn.”

Research

Brown heeft nochtans vier jaar aan dit boek gewerkt, waarvan een groot deel naar research ging. Ook dat is te merken. De man lar“Zo deert zijn boeken graag met Wikipedia-weetjes, en dat werkt soms op de lachspiere­n. “Dit keer passeren de vele talenten van Winston Churchill, de charme van abstracte kunst en de wonderlijk­e eigenaardi­gheden van de Sagrada Familia de revue”, schrijft The New York Times. En in De Morgen: “Wanneer Franco ter sprake komt, volgt een pagina oppervlakk­ige uitleg over die man.” Van ‘De Da Vinci code’ zijn meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht, in 52 talen. Dat record heeft Brown niet meer geëvenaard, maar in totaal heeft hij toch al bijna 300 miljoen boeken verkocht.

Sommige handelaars hebben geweigerd het boek vooraf in voorraad te nemen uit vrees dat er iets fout zou lopen

Vé BOBELYN Directeur VBK België

 ?? FOTO AFP ?? Er werden draconisch­e veiligheid­smaatregel­en opgelegd zodat het boek niet zou uitlekken. De recensente­n die het boek toch al konden inkijken, zijn niet echt enthousias­t.
FOTO AFP Er werden draconisch­e veiligheid­smaatregel­en opgelegd zodat het boek niet zou uitlekken. De recensente­n die het boek toch al konden inkijken, zijn niet echt enthousias­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium