Het Belang van Limburg

Debora Lauwers tekent vrouwen met een wild randje

-

In de Bogaard in Sint-Truiden kan je nog tot 10 november illustrati­es van Debora Lauwers (35) uit Hasselt bekijken. Een mix van werk in opdracht en vrij werk, maar met de constante dat het om vrouwen gaat die niet meteen alles prijsgeven. Debora studeerde af als graficus en is meestal aan de slag voor DS Magazine en de opdrachten die binnenkome­n via haar grafisch bureau Alley, tevens de Hasseltse galerij die een van de kandidaten is voor de Limburgse Cultuurpri­js. Maar de Hasseltse maakt ook vrij werk, zeker nu er een deadline was voor haar solo-expo ‘Sauvage’ in De Bogaard. Op die expo zien we veel vrouwen. En ook de haren van die vrouwen komen vaak prominent of opvallend in beeld. Het zijn potloodtek­eningen op papier en hout, af en toe vergezeld met een tikkeltje roze verf of uitgeknipt­e vormen papier.

Hark

Dat vrouwen zo vaak haar onderwerp zijn, is niet toevallig. “Mijn vrij werk vloeit ergens wel voort uit de opdrachten die ik maak. Voor een lifestyle-uitgave als DS Magazine zijn de onderwerpe­n vaak vrouwelijk, vandaar dat je veel vrouwen in mijn tekeningen aantreft. En die haren: ik vind dat gewoon ongelofeli­jk fijn om te tekenen. Het maakt me zen. Anderen harken kiezelstee­ntjes, ik teken haren. Zolang ik dat kan doen, zal alles goed met me gaan”, lacht Debora.

Saaie boel

Haar figuren lijken zich soms te verbergen, of hun gezichten vertonen vreemde trekken. “Ik speel graag met een combinatie van aantrekken en afstoten. De vrouwen die ik teken hebben allemaal een randje. Dat kan humoristis­ch zijn, maar ook donker. Zo probeer ik een extra dimensie aan de tekening toe te voegen. Ik hou ervan dat na je eerste indruk een soort residu blijft hangen. Daardoor kan je twijfelen of de vrouwen die ik teken wel zo sterk en mooi zijn als ze misschien op het eerste gezicht lijken. Niets is perfect. Als er alleen maar mooie, sterke mensen waren, zou het maar een saaie boel zijn”, besluit Debora.

X‘Sauvage’, van Debora Lauwers, nog tot 10 november in De Bogaard Sint-Truiden. Een jaar lang zijn daar ook krijtteken­ingen van Debora Lauwers te zien. www.alley.be/www.debogaard.be

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? “Haren tekenen maakt me zen”, aldus de Hasseltse.
FOTO KAREL HEMERIJCKX “Haren tekenen maakt me zen”, aldus de Hasseltse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium