Het Belang van Limburg

Ketnet geeft seksles

Nieuw programma ‘Dokter Bea’ rond puberteit en relaties mikt op “oudste kijkers”

- Benjamin PRAET

Voortplant­ing, homoseksua­liteit of sexting, Ketnet laat het allemaal aan bod komen in ‘Dokter Bea’, een nieuw programma over seksuele voorlichti­ng. Voor 9- tot 12-jarigen, en ja, met soms expliciete beelden. “Maar uit onderzoek blijkt dat kinderen daardoor veiligere keuzes maken tijdens hun ontwikkeli­ng.” U kent het vast: die onwennige schooltele­visie waarin een man en vrouw met lang gedateerde kapsels stoïcijns de liefde bedrijven. Intussen vertelt een lijzige stem buiten beeld wat er te zien is. Het soort filmpje dat ooit ergens in 1973 is gedraaid en vervolgens voor drie generaties de richtlijn werd van “hoe het moet”. Het is biologie ten top, seksualite­it ontdaan van elke affectie, verliefdhe­id en bij uitbreidin­g alles wat met relaties te maken heeft. Ketnet steekt die voorlichti­ng nu in een 2.0-jasje met ‘Dokter Bea’, een programma over puberteit en seksualite­it dat “op educatieve, wetenschap­pelijke én geestige manier vragen behandelt waar jonge tieners mee zitten”. “Voor veel volwassene­n blijft het moeilijk om met kinderen te praten over seksualite­it. Tegelijker­tijd hameren experts erop dat we niet te lang mogen wachten met seksuele vorming. Wij willen kinderen dan ook helpen bij het opgroeien”, zegt netmanager Maarten Janssen.

Homoseksua­liteit

‘Dokter Bea’ gaat breder dan het lichamelij­ke. “In programma’s als ‘D5R’, ‘4eVeR’, ‘W817’ en ‘Ghost Rockers’ zaten al aspecten rond relatievor­ming en seksualite­itsbelevin­g: verliefdhe­id, de eerste kus, de eerste seksuele contacten, maar ook vragen rond homoseksua­liteit, voorbehoed­smiddelen of ongeplande zwangersch­ap. Maar dat was altijd impliciet. Uit onderzoek blijkt dat expliciete informatie op maat van kinderen zeer belangrijk is voor hun latere seksuele leven”, zegt Telidja Klaï, die Ketnet adviseert als ontwikkeli­ngspsychol­oog. Want, zo stelt Klaï, “kinderen die een open communicat­ie rond relaties en seksualite­it kennen, zijn weerbaarde­r”. “Ze zijn meer gewapend tegen grensovers­chrijdend gedrag en maken meer bewuste en veilige keuzes tijdens hun ontwikkeli­ng.” Daarom moet het programma meer zijn dan een veredelde biologiele­s.

Expliciete beelden

Het programma kwam tot stand in nauw overleg met het kabinet van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld). Er komen experts langs en ook de jongeren zelf komen aan het woord. De centrale figuur is Dokter Bea zelf, vertolkt door Eva Van der Gucht, die de kijkers op sleeptouw neemt. En ja, er zullen expliciete beelden te zien zijn, al zal daar niet de nadruk op liggen. ‘Dokter Bea’ mikt dan ook op “de oudste Ketnet-kijkers”, van pakweg negen tot twaalf jaar, en komt in de vooravond op het scherm, rond halfacht. Pedagoog Bruno Vanobberge­n noemt die leeftijd “niet eens zo gek”. “Het is een mooie leeftijd om te starten met seksuele voorlichti­ng, zolang de boodschap is aangepast aan hun leefwereld. Mijn zoon kreeg, toen hij nog in de lagere school zat, een prentje van een man mee naar huis waarop alle lichaamsde­len waren aangeduid. Alleen: die had een onderbroek aan, en over wat daaronder zat werd met geen woord gerept. Zo zie je maar, goed geïnformee­rd worden is helaas nog steeds geen evidentie.”

Voor ouders blijft het vaak moeilijk om met kinderen over seksualite­it te praten. Wij willen kinderen helpen bij het opgroeien

Maarten JANSSEN Netmanager Ketnet

 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? Eva Van der Gucht gaat als dokter Bea seksuele voorlichti­ng in een nieuw jasje steken.
FOTO MARC HERREMANS Eva Van der Gucht gaat als dokter Bea seksuele voorlichti­ng in een nieuw jasje steken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium