Het Belang van Limburg

Michaël R. Roskam is hoofdredac­teur voor één dag

MORGEN IN UW KRANT

-

Vandaag rolt deze krant de rode loper uit voor Michaël R. Roskam. De bekende Truiense filmregiss­eur is één dag lang hoofdredac­teur van Het Belang van Limburg. Eerder mochten ook al komiek Philippe Geubels en kunstenaar Koen Vanmechele­n de krant onder handen nemen. “Kunstenaar­s geven nieuws een nieuwe invalshoek die wij als journalist­en dikwijls niet zien”, legt hoofdredac­teur Indra Dewitte het project uit. Op 1 april 2008 liet Het Belang van Limburg de krant maken door Urbanus. Sindsdien mochten al meerdere kunstenaar­s in de stoel van de hoofdredac­teur zitten. “Met die traditie willen we blijven aanknopen omdat het een schoon idee is om de krant in handen te geven van mensen met een andere kijk op de wereld”, zegt Indra Dewitte. De krant van 7 december vorig jaar werd zo in handen gegeven van de bekende kunstenaar Koen Vanmechele­n. “En dat zorgde onder meer voor een atypische voorpagina. Vanmechele­n had een foto van een voetbalfan­aat met een getatoeëer­de rug op de voorpagina gezet onder het motto ‘Alles is kunst’. Dat zorgde voor een unieke krant.” Sinds zijn succesvoll­e debuut ‘Rundskop’ (2011) gaat het hard voor Michaël R. Roskam (44). Hij verzamelde filmprijze­n en nominaties, zat in de jury van het film- festival van Cannes en regisseerd­e de Amerikaans­e film ‘The Drop’. ‘Le Fidèle’, zijn derde speelfilm, zat in de officiële selectie van het Filmfestiv­al van Venetië en is vanaf deze week in de Belgische zalen te zien. “Het is een eer dat iemand die tot de crème de la crème van de Belgische cineasten hoort onze krant wil maken. Dat betekent toch dat kunstenaar­s die geboren en getogen zijn in onze provincie, ook het DNA van onze krant uitdragen. Ik denk oprecht dat ze dit zien als een vruchtbare kruisbestu­iving.”

Gevangenis

De krant zal uiteraard de focus houden op het nieuws. “We blijven een krant. We gaan dus geen nieuws laten liggen. Alleen zal er op een andere manier naar worden gekeken. Er zal harder worden gewerkt dan ooit want voor onze journalist­en betekent dit een extra inspanning. Maar vorig jaar zat er een pak volk aan de tafel voor de startverga­dering met Koen Vanmechele­n. Iedereen wil hier graag bij betrokken zijn. Dat zal vandaag ook zo zijn.” De hoofdredac­teur in spe heeft alvast aangegeven dat hij bijzondere aandacht zal hebben voor het gevangenis­wezen, ecologie en de toekomst van de film.

Ook online zal de Truiense cineast te volgen zijn. De studenten film van Luca School of Arts uit Genk volgen hun grote voorbeeld de hele dag. Namiddag is er via Facebook Live een interview van hoofdredac­teur Indra Dewitte met haar tijdelijke vervanger. Woensdag 4 oktober ziet u het resultaat in uw krant.

We blijven een krant. We gaan dus geen nieuws laten liggen. Alleen zal er op een andere manier naar worden gekeken

hoofdredac­teur Indra DEWITTE

 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP
 ?? DER PERRE
FOTO JAN VAN ?? Michael R. Roskam staat morgen, voor één dag, aan het hoofd van onze krant.
DER PERRE FOTO JAN VAN Michael R. Roskam staat morgen, voor één dag, aan het hoofd van onze krant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium