Het Belang van Limburg

Vuurwapens nergens zo vrij als in Nevada

-

LAS VEGAS - Is Amerika al vuurwapenv­riendelijk, in Nevada laten de wapenwette­n zowat alles toe. Als een gek dan honderden mensen neermaait met een automatisc­h geweer, kan je er donder op zeggen dat de discussie over de wapenwetge­ving weer losbarst. Maar van inperken is geen sprake, met een president die openlijk de belangen van de machtige wapenlobby verdedigt. Een vergunning voor een pistool of geweer? Niet nodig in Nevada. Je mag ze ook gewoon dragen op straat en ze meenemen op café. Machinegew­eren mag je ook hebben, al hoor je die wel te registrere­n. Er staat geen limiet op het aantal vuurwapens dat je mag bezitten, en je mag ze zonder formalitei­ten weer van de hand doen. Zelfs naar Amerikaans­e normen zijn de wapenwette­n in Nevada bijzonder laks. “De federale overheid geeft het raamwerk”, zegt wapenexper­t Nils Duquet van het Vlaams Vredesinst­ituut. “Zo verplicht ze background­checks voor wie wapens wil kopen, al zijn die makkelijk te omzeilen. Hoe de verkoop van wapens wordt geregeld en of je ze in het openbaar mag dragen, dat beslissen de staten.”

Overigens verbood de federale overheid in 1994 de verkoop en het bezit van automatisc­he aanvalswap­ens, zoals degene die in Las Vegas gebruikt werden. “Maar toen die wet in 2004 verliep, was er geen meerderhei­d om hem te verlengen”, zegt Amerikaken­ner Bart Kerremans van de KU Leuven. “Barack Obama heeft geprobeerd om die ban opnieuw door te drukken. Eind 2012 werden in Newtown twintig kinderen doodgescho­ten met zo’n aanvalswap­en en de tijd leek rijp voor een strengere wet. Maar zelfs toen was er geen politieke meerderhei­d voor te vinden.”

Heilig recht

Ook nu laait de discussie weer op. Politieke zwaargewic­hten Hillary Clinton en Michael Bloomberg riepen op om eindelijk werk te maken van strengere wapenwette­n. Maar toen president Donald Trump de natie toesprak, had hij het niet over wapens en wetten. Hij sprak ingetogen voor zijn doen, dat wel. Hij noemde de schietpart­ij een “daad van puur kwaad” en zei dat het land was “verenigd in verdriet, shock en rouw”. “In tijden als deze zoeken we naar betekenis in de chaos”, zei hij in het Witte Huis. “De antwoorden komen niet gemakkelij­k, maar we vinden troost in de wetenschap dat zelfs de vreselijks­te wanhoop verlicht kan worden door een enkele straal hoop.”

NRA

Hij had het niet over het beteugelen van de wapendrach­t of -verkoop. “Waarom zou hij ook?”, zegt Kerremans. “Het zijn niet de Trump-aanhangers die strengere wapenwette­n willen. Voor velen, vooral in landelijk Amerika, is wapendrach­t een bijna heilig recht. Veel politici durven trouwens niet ingaan tegen de machtige wapenlobby NRA.” Dat geldt bij uitstek voor Trump. De NRA was met 30 miljoen dollar (25 miljoen euro) een van de grootste donoren in zijn presidents­campagne. Eerder dit jaar zei hij: “Jullie waren er voor mij, ik zal er zijn voor jullie”. Kerremans: “Een gemotiveer­de Obama slaagde er na de tragisched­ood van twintig kinderen niet in om te tornen aan het wapenbezit. Nu, met een president die openlijk de belangen van de NRA verdedigt, zal er zeker niets gebeuren.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Trump hield gisteren een minuut stilte voor de slachtoffe­rs van Las Vegas. Maar aan de wapenwet zal hij niet tornen.
FOTO PHOTO NEWS Trump hield gisteren een minuut stilte voor de slachtoffe­rs van Las Vegas. Maar aan de wapenwet zal hij niet tornen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium