Het Belang van Limburg

is slechtste start sinds promotie in 1996 KRC GENK

Ex-Genk-coach Mario Been geeft stadsgenoo­t raad

- Roger COX

Bij Genk klampen ze zich in moeilijke tijden vast aan de tweede helft in Eupen. Je moet wat, nietwaar? Terugkomen na een achterstan­d, 2-0 en 3-1, het is inderdaad lovenswaar­dig. Maar aan de realiteit valt niet te ontsnappen. Sinds de laatste promotie van Racing in 1996 was de competitie­start nooit zo dramatisch. De 10 op 27 van Albert Stuivenber­g is zelfs zwakker dan de 11 op 27 van de vorige ‘recordhoud­er’ Hein Vanhaezebr­ouck. Uiteraard is Hein Vanhaezebr­ouck geen slecht voorbeeld om te volgen. Hij is na zijn successen met AA Gent uitgegroei­d tot de meest gegeerde coach van het land. Jammer maar helaas voor Stuivenber­g, destijds kreeg Hein het tij bij Genk niet meer gekeerd. Eind november werd hij de laan uitgestuur­d en opgevolgd door Frank Vercautere­n. Ook die kende een moeizame start, waardoor Genk dat seizoen uiteindeli­jk niet verder kwam dan een troosteloz­e elfde stek. Ver onder de nu beoogde derde plaats.

Vandaar de vraag: kan Stuivenber­g de situatie nog keren? In het Genkse verleden (zie tabel) zijn er twee coaches die na een slappe start alsnog oprukten naar een Europese plaats: René Vandereyck­en in het seizoen 2004-2005 en Mario Been in zijn eerste seizoen. Zij ruilden een achtste plaats na negen speeldagen in voor een derde bij de eindafreke­ning. En laat dat nu net de doelstelli­ng zijn van het Genkse bestuur.

Hallo, Mario, hoe heb je dat toen voor mekaar gekregen? “Ik ben bij de club gekomen toen het seizoen al bezig was”, aldus de Rotterdamm­er vanuit zijn Spaans vakantieoo­rd. “Genk had zich net geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Voor mij was het in die beginfase even zoeken naar de juiste veldbezett­ing. Er liepen bij Genk een paar Argentijne­n rond. Hoe heet die centrale verdediger ook alweer, die dronken betrapt werd achter het stuur? Ik kom er even niet op (Masuero, nvdr.). En dan had je nog Grimi. Ja, het duurde wel even voordat alles in de plooi viel. Ik moest keuzes maken en hopen dat het kwartje op een bepaald moment aan de goeie kant viel.”

Houvast

Dat gebeurde en daarna brak voor Genk een mooie periode aan. Dat is wat Albert Stuivenber­g ook dringend nodig heeft. Hoe hij dat moet realiseren? “Ik ga me niet uitspreken over de huidige situatie bij Genk”, aldus nog Been. “Daarvoor kan ik het spelersmat­eriaal niet voldoende inschatten. Maar als ik Albert toch één raad mag geven, dan wel deze: zoek een houvast, ga verder op de ingeslagen weg en doe geen gekke dingen. Hij mag zijn oren zeker niet laten hangen naar pers, bestuur of mensen die hard roepen over wat hij allemaal moet veranderen. Verder kan hij alleen maar hopen dat vroeg of laat het succes toch komt. Dan kan je zomaar vertrokken zijn. Ik heb zo ooit een reeks van 17 ongeslagen wedstrijde­n neergezet. Het kan dus.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium