Het Belang van Limburg

Truiense Danique is Roskams stuntvrouw

TRUIENSE DANIQUE AELAERTS WAS STUNTVROUW VOOR ‘LE FIDÈLE’

- Marc CORNELISSE­N

Zeg niet te gauw: ‘het is weer een vrouw’. In de film ‘Le Fidèle’ scheurt Bibi met een rotvaart door de bochten van Circuit Zolder. Maar de stuurkunst­en die je ziet, zijn niet die van Adèle Exarchopou­los. De Franse actrice had tijdens de opnames zelfs geen rijbewijs. Alle actiescène­s zijn ingeblikt met de Truiense Danique Aelaerts aan het stuur. Als klein meisje droomde Danique Aelaerts van een Nissan Skyline R34, het summum van de Japanse driftauto’s. Op haar achttiende ging ze zelf leren driften bij Skylimit Events in Zolder en vier jaar geleden won ze Racing Stars, een tv-programma met Roos Van Acker. Sindsdien scheurde ze met een Nascar over de speedway van Daytona en nam ze vier keer deel aan de 24 Uur van Zolder. En nu is ze plots stuntpilot­e in de nieuwe film van Michael Roskam. Danique Aelaerts: “De Porsche uit de film is die waarmee ik in 2015 de 24 Uur van Zolder had gereden. Ze zochten een vrouw die kon rijden, die Circuit Zolder kende en die hetzelfde postuur had als Adèle Exarchopou­los. Dat heb ik wel. Mijn neus is iets spitser en mijn lippen zijn dunner, maar zelfs mijn haarkleur matchte toen met de hare. Al heb ik tijdens de opnames toch pruiken moeten dragen, want voor de ene scène moest ik lange haren hebben, voor de andere keer korte. Ik werd geschminkt zoals Adèle en als mijn lippen in beeld kwamen, moest mijn piercing uit. Op sommige beelden hebben ze met de computer haar ogen op mijn gezicht geplaatst. Er zit in de film één scène waarin ik vind dat je mij kan herkennen. Maar ik denk niet dat het iemand anders zal opvallen.”

Ik was vrijgezel en mijn vriendinne­n wilden dat ik een date met Matthias Schoenaert­s versierde

Stuntpilot­e Danique AELAERTS

Ik moest ’s nachts met 200 km/u door de tunnels in Brussel racen. De politie vond het even leuk als ik

Stuntpilot­e Danique AELAERTS

Wat moest je precies doen?

“Bibi is een profession­ele pilote en ik moest ervoor zorgen dat je ook kon zien dat ze kan rijden. Adèle kon dat niet. Als je haar zogezegd ziet rijden, is dat gefilmd met de auto op een trailer. Zij had tijdens de opnames in april 2016 zelfs geen rijbewijs. Tussen de opnames door heb ik haar in de paddock rijles gegeven. Ik heb haar ook geleerd hoe je die racekleren draagt en hoe je een helm moet sluiten. Simpele dingen, die toch niet zo simpel bleken. In de actiescène­s mocht ik wat agressieve­r rijden. Eén keer ging ik ’s nachts met 200 km/u door de Leopold II-tunnel in Brussel. De straten waren afgezet en ik werd begeleid door de politie. Die agenten vonden het even leuk als ik.”

Ondertusse­n stond je een maand op de set met Matthias Schoenaert­s. Al je vriendinne­n stikjaloer­s?

“Ik was toen nog vrijgezel en mijn vriendinne­n vonden dat ik een date met Matthias moest versieren. Maar voor mij hoefde dat niet en ook zijn hoofd stond niet naar flirten, hij was een film aan het maken. Ik had vooraf wel wat schrik van zijn stergehalt­e, maar bij het eerste contact was dat voorbij. Je merkt wel dat hij een Antwerpena­ar is - een grote mond - maar ik voelde me meteen op mijn gemak. De sfeer op de set was trouwens heel leuk, het waren allemaal fijne mensen. ’s Avonds gingen we elke dag samen iets drinken. Na de laatste opname was er een wrap-up party en we zijn ook samen gaan eten om de trailer te bekijken.”

Onderhoud je nog contacten met de vedetten?

“Michaël Roskam zie ik nog dikwijls, want hij racet in de Belcar. Adèle stuurt nog geregeld een berichtje om te vragen of ik niet naar Parijs kom. Het is er nog niet van gekomen, maar Nieuwjaar is er heel leuk, zegt ze. Twee weken geleden hebben we bijgepraat op de première. Heel fijn om al die mensen nog eens terug te zijn.”

In de filmwereld gaat natuurlijk het grote geld om?

“Ik had het zelfs gratis willen doen, maar ze boden me een mooi centje aan. Ik moest wel een maand vrij nemen en dat lukte niet. Ik was vertegenwo­ordiger op de Duitse markt. Mijn bazin zei: je bent bijna 30, wat wil je: de filmwereld of vast werk? Ik was er maar 26 en ik heb voor de film gekozen. Geen spijt van, want het was fascineren­d om zo’n film eens mee te maken. Tegenwoord­ig ben ik testpilote bij Ford in Lommel. Ik word nu betaald om met de auto te rijden en dat wil ik zo lang mogelijk blijven doen.”

Komt er nog een vervolg in de filmwereld?

“Ik heb nog twee dagen gewerkt voor Tueurs, een film van François Troukens met Kevin Janssens. Daarna werd het stil, maar nu Le Fidèle uit is, groeit de aandacht weer. Ik ben gebeld door Olivier Bisback, een bekende stuntcoörd­inator. Hij vond mij heel goed en gaat me nu leren om mensen omver te rijden. Benieuwd wat daar van komt. Ik wil ook weer gaan racen. Het voorbije seizoen heb ik gemist door operaties aan mijn beide voeten, maar in 2018 wil ik weer Belcar rijden met een Saker.”

 ?? FOTO HBVL ?? Danique Aelaerts (r) op de set van ‘Le fidèle’ met actrice Adèle Exarchopou­los, waarvoor ze doublure was. “Ze nodigt me uit naar Parijs.”
FOTO HBVL Danique Aelaerts (r) op de set van ‘Le fidèle’ met actrice Adèle Exarchopou­los, waarvoor ze doublure was. “Ze nodigt me uit naar Parijs.”
 ??  ?? Matthias Schoenaert­s maakt een selfie met Danique Aelaerts en Michaël Roskam.
Matthias Schoenaert­s maakt een selfie met Danique Aelaerts en Michaël Roskam.
 ??  ?? Als zichzelf op de set.
Als zichzelf op de set.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium