Het Belang van Limburg

“Als hoofdredac­teur ben je ook een beetje regisseur”

Truiense cineast Michaël R. Roskam voelt zich als een vis in het water op de redactie van Het Belang van Limburg

- Joos MEESTERS

HASSELT/SINT-TRUIDEN - Om 11 uur, een uur later dan gepland, komt Michaël R. Roskam aan op de redactie. “Ik schaam me dood”, zegt hij. Een valse start, maar gelukkig geen voorbode voor de rest van de dag. Vandaag gaat zijn film ‘Le Fidèle’, met onder meer Matthias Schoenaert­s, in première. Gisteren nam de Truiense ‘Rundskop’-regisseur voor een keer Het Belang van Limburg onder handen. “Normaal ben ik altijd op tijd, maar mijn zoon is vannacht bij me in bed gekropen en heeft de wekker uitgezet, waardoor ik veel te laat wakker ben geworden”, verontschu­ldigt Roskam zich. “En tot overmaat van ramp ben ik uit pure gewoonte vanuit Brussel richting Sint-Truiden gereden terwijl ik zat na te denken over de onderwerpe­n die we zouden kunnen aankaarten in de krant. Ik was al in Hoegaarden toen ik besefte dat ik verkeerd zat.”

Geen tijd te verliezen dus. Naast de dwingende actualitei­t wil onze hoofdredac­teur onder meer aandacht besteden aan onderwijs en het gevangenis­wezen, vertelt hij op de ochtendver­gadering. “Als wij oud zijn, moeten onze kinderen het boeltje regelen. Dan kunnen ze maar beter goed opgeleid zijn. Wat het gevangenis­wezen betreft, denk ik dat we aan een hervorming toe zijn. We hebben een systeem dat tweehonder­d jaar oud is. Ik denk dat het tijd is om dat te herzien.”

Limburg onafhankel­ijk

Maar het mag ook wat luchtiger. Kan Limburg in navolging van Catalonië ook de onafhankel­ijkheid uitroepen, wil Roskam weten. “Mij lijkt een onafhankel­ijk Limburg wel tof. Dan kom ik hier opnieuw wonen”, lacht de Truienaar die in Brussel woont. Na de ochtendver­gadering overlegt hij nog even met journalist­e Hanne, die zich over het onderwerp zal buigen. Mag Nederlands-Limburg erbij? “Nee, wel als schengenzo­ne voor vrij verkeer van goederen en diensten”, lacht Roskam. En of hij bij het artikel wil poseren met een kroon op zijn hoofd als eerste Limburgse koning? “Euh, toch maar niet. Ik wil er geen Roskam-krant van maken. Ik wil mijn eigen accentjes leggen, maar de mensen moeten morgen wel nog Het Belang van Limburg herkennen. Een goeie editie maken, dat is het belangrijk­ste.”

Winden op commando

Om kwart over één interviewt Indra Dewitte, die haar functie van hoofdredac­teur vandaag heeft afgestaan, haar plaatsverv­anger voor een Facebook Live-sessie. Het vak is niet helemaal nieuw voor hem, vertelt Roskam. “Ik heb een jaartje als Formule 1-verslaggev­er gewerkt voor een krant.” Toch was hij meteen te vinden voor het experiment. “Het is een goeie gelegenhei­d om iets te doen wat ik nog nooit gedaan heb. Ik ben een Limburger en vind het een hele eer om uitgenodig­d te worden.”

Indra wil weten wat goeie journalist­iek is voor Roskam. “Meer dan enkel mensen informeren. Het is ook een beetje leiden in de wereld van vandaag en doen nadenken over gisteren, vandaag en morgen.” Wanneer het artikel ter sprake komt over het gamebedrij­f dat op zoek gaat naar de ‘beste scheet ter wereld’, verklapt Roskam dat acteur Jeroen Perceval winden kan laten op commando. Fijn weetje voor wanneer u nog eens ‘Rundskop’ bekijkt.

Truiense ster

“De eerste zin is altijd de moeilijkst­e”, zegt Roskam wanneer hij de Kern zit te schrijven – die leest u hiernaast. Pascal Vossius, schepen voor Citymarket­ing in SintTruide­n, valt binnen op de redactie met onder zijn arm een ster voor Roskams nieuwe film ‘Le Fidèle’. De steen zal weldra een Truiense straat sieren. “In SintTruide­n zijn we heel fier op onze ereburger”, zegt Vossius. “Hij had al een ster voor ‘Rundskop’, nu krijgt hij er ook eentje voor ‘Le Fidèle’.” De exacte locatie voor het ereteken is nog niet gekozen. “Mag ik ze thuis inmetselen? Of bij mijn ma voor de deur”, lacht Roskam.

De steun van zijn thuisstad doet deugd, zegt onze hoofdredac­teur. “Ik moet de Truienaars soms zelfs intomen. Ook nu weer, met de mogelijke oscarnomin­atie. In SintTruide­n denken ze dat de Oscar al binnen is, terwijl ‘Le Fidèle’ eerst nog genomineer­d moet raken. Dat vertrouwen is fantastisc­h.” Behalve onze eigen fotograaf is ook een vijfkoppig­e ploeg studenten van de Genkse Luca School of Arts getuige van de overhandig­ing van de ster. Met fototoeste­llen en filmcamera in de aanslag zitten ze Roskam de hele dag op de hielen.

Schoenaert­s

Tijd voor overleg met de verschille­nde deelredact­ies om te kiezen welke items op bladzijde één moeten. De Limburgse onafhankel­ijkheid? De nieuwe Anderlecht­coach? Of toch nog eens terugblikk­en op het bloedbad in Las Vegas? Roskam wikt en weegt.

Ik wil er geen Roskam-krant van maken. Ik wil mijn eigen accentjes leggen, maar de mensen moeten morgen wel nog Het Belang van Limburg herkennen. Een goeie editie maken, dat is het belangrijk­ste

Michaël R. ROSKAM Hoofdredac­teur voor één dag

HBvL2 heeft een interview met Matthias Schoenaert­s en Adèle Exarchopou­los naar aanleiding van de release van ‘Le Fidèle’. “Oké, dat moet zeker op pagina één”, grapt Roskam. Intussen schudt hij de titels uit zijn mouw alsof hij nooit anders gedaan heeft.

Samen met de lay-outer en de nieuwsmana­ger wordt de voorpagina in de steigers gezet. “Het is heel spannend maar tegelijk zijn er wel overeenkom­sten met het maken van een film”, zegt Roskam. “Als hoofdredac­teur ben je ook een beetje regisseur. Het voelt hetzelfde aan. Maar om dit elke dag te realiseren, chapeau. Gelukkig ben ik goed omringd.”

Of het experiment voor herhaling vatbaar is? “Laat ons eerst even de verkoopcij­fers van deze krant afwachten.” (lacht)

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN
FOTO SVEN DILLEN ?? De hoofdredac­teur overlegt met een van ‘zijn’ journalist­en. “Goede journalist­iek, dat is meer dan enkel mensen informeren. Het is ook een beetje leiden in de wereld van vandaag.” Indra Dewitte interviewt haar plaatsverv­anger voor een Facebook...
FOTO SVEN DILLEN FOTO SVEN DILLEN De hoofdredac­teur overlegt met een van ‘zijn’ journalist­en. “Goede journalist­iek, dat is meer dan enkel mensen informeren. Het is ook een beetje leiden in de wereld van vandaag.” Indra Dewitte interviewt haar plaatsverv­anger voor een Facebook...
 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De Truiense schepen Pascal Vossius overhandig­t Roskam een ster voor ‘Le Fidèle’, die weldra een straat in Sint-Truiden zal sieren.
FOTO SVEN DILLEN De Truiense schepen Pascal Vossius overhandig­t Roskam een ster voor ‘Le Fidèle’, die weldra een straat in Sint-Truiden zal sieren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium