Het Belang van Limburg

Zijn plannen waren nóg dodelijker

Niemand weet waarom Stephen Paddock (64) zo veel mogelijk slachtoffe­rs wilde maken

- Jesse VAN REGENMORTE­L

Met zijn arsenaal van tientallen wapens, duizenden stuks munitie en kilo’s explosieve­n, leek Stephen Paddock zich voor te bereiden op nóg erger, nóg dodelijker. Alleen, zo vraagt Amerika zich af: waarom? Wie de schutter van Las Vegas kende, herinnert zich alleen die kalme man met miljoenen op de bank die koekjes naar zijn oude moeder stuurde. Aan de ene kant: het beeld dat familie en kennissen hadden van Stephen Paddock (64). Dat van een boekhouder op rust, die een dikke boterham had verdiend met zijn investerin­gen in vastgoed, die met zijn vriendin van het goede leven genoot, die ging vliegen en jagen en die zijn broer sms’te als hij weer eens een jackpot van 40.000 dollar had gewonnen.

Aan de andere kant: hoe de wereld Paddock nu ziet. De koele killer die vanuit de hoogte van zijn hotelsuite met zijn militaire wapens 59 concertgan­gers doodschoot en er honderden anderen verwondde. Die klaarblijk­elijk iets plande dat nog straffer en nog gruwelijke­r was. Getuige het materiaal om bommen te maken dat in zijn auto en zijn huis gevonden werd, de ruim veertig zware wapens en de

duizenden stuks munitie.

Waarom?

En niemand die de twee beelden met elkaar kan rijmen. Gisteren werd wel duidelijk hoe de schutter in het geheim een arsenaal had verzameld, goed om een heel bataljon mee te bewapenen. Hoe hij 23 zware wapens en hamers – om de goudkleuri­ge ramen van hotel Mandalay Bay mee stuk te slaan – over verschille­nde dagen in meer dan tien reiskoffer­s binnensmok­kelde in kamer 32135. Hoe hij in zijn gehuurde auto kilo’s ammoniumni­traat klaar had: een kunstmests­tof die vaak gebruikt wordt om bommen te maken. Maar wat was in godsnaam zijn motief? Gisteravon­d was er nog altijd niet de minste aanleiding. Geen afscheidsb­rief, testament of manifest. Alleen terreurgro­ep IS zegt het te weten: Paddock was een bekeerling-terrorist. Maar de Amerikaans­e autoriteit­en benadrukte­n gisteren nog een keer dat geen enkele terreurlin­k werd gevonden. Als hij inderdaad alleen handelde, maakt dat het des te moeilijker om zijn beweegrede­nen te achterhale­n.

Nog in leven

Wel is duidelijk dat hij de heldere bedoeling had zo veel mogelijk slachtoffe­rs te maken. Gisteren doken foto’s op van enkele van de wapens die de schutter in zijn suite had. Een ervan is een semiautoma­tisch wapen voorzien van een bump-stock-apparaat, waardoor het volledig automatisc­h wordt. Met andere woorden: het geweer blijft kogels afvuren zolang je gewoon de trekker blijft inhouden. Stephen Paddock zou nog geleefd “Such a lot of guns around town

and so few brains”

‘The Big Sleep’ hebben toen de politie hem kon lokalisere­n, 72 minuten nadat hij was beginnen te schieten. Een team van zes agenten doorzocht het hotel verdieping per verdieping voor ze zijn grote suite met twee kamers vonden. Paddock vuurde door de deur naar de agenten en schoot een veiligheid­sagent in het been. Vervolgens beroofde hij zichzelf van het leven.

 ?? Foto RTR ?? Terwijl Vegas zich afvraagt waarom Stephen Paddock er zo tekeerging, werden op verschille­nde plekken in de staat Nevada wakes gehouden ter nagedachte­nis van de 59 dodelijke slachtoffe­rs.
Foto RTR Terwijl Vegas zich afvraagt waarom Stephen Paddock er zo tekeerging, werden op verschille­nde plekken in de staat Nevada wakes gehouden ter nagedachte­nis van de 59 dodelijke slachtoffe­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium