Het Belang van Limburg

“Dit discrimine­ert risicopati­ënten”

Think-Pink ontstemd over nieuwe verzekerin­g voor borstkanke­r

- Chris SNICK

Think-Pink, de vzw die strijdt tegen borstkanke­r, is niet te spreken over een nieuwe ‘kankerverz­ekering’ die AG Insurance lanceert. Vrouwen die borstkanke­r of een andere ‘vrouwelijk­e’ kanker krijgen, kunnen tot 10.000 euro ontvangen om er “huishoudhu­lp of een schoonheid­sbehandeli­ng” mee te betalen. “Maar 50-plussers of mensen die al kanker hadden, mogen niet intekenen”, zegt Think-Pink. “Discrimine­rend.” Oktober is Borstkanke­rmaand. Dus zet AG Insurance nu zijn nieuwe Feminaverz­ekering prominent in de markt. Een verzekerin­g waarmee vrouwen via een maandelijk­se bijdrage van 4 tot 24 euro – afhankelij­k van de leeftijd en de formule – bij diagnose van borst-, baarmoeder­hals-, eierstokof een andere kanker een premie van 5.000 tot 10.000 euro kunnen krijgen die ze vrij mogen besteden. “Het gaat hem niet om een terugbetal­ing van medische kosten”, zegt Sven Adams, woordvoerd­er bij AG Insurance. “De patiënten kunnen dit geld aanwenden voor huishoudel­ijke hulp, een massage of een schoonheid­sbehandeli­ng. Iets wat je extra rust of een moment voor jezelf gunt. Het is de eerste dergelijke ziekteverz­ekering in ons land, maar we voelen dat er nood aan is.”

Bij Think-Pink bevestigen ze dat er bij kankerpati­ënten inderdaad nood is aan een financiële extra na de diagnose. “‘Kanker maakt arm’ is een cliché dat wel degelijk klopt”, zegt Joke Carlier, woordvoers­ter van de vzw die strijdt tegen borstkanke­r. “Maar dat betekent daarom niet dat we deze verzekerin­g toejuichen. Wie ouder is dan vijftig kan bijvoorbee­ld niet intekenen. Terwijl vier op de vijf patiënten net vijftigplu­s zijn. Mensen die al kanker hadden, worden ook geweerd. Kortom: de grootste risicogroe­p die het meest nood kan hebben aan dat extraatje, valt uit de boot. Dat maakt het een oneerlijke verzekerin­g.” “Daarnaast kan het toch ook niet de bedoeling zijn dat wie hulp wil, de middelen maar moet hebben om zo’n verzekerin­g af te sluiten? Dat zijn Amerikaans­e toestanden. Daarom vragen we een wettelijk kader.”

Bij minister van Volksgezon­dheid De Block houden ze zich op de vlakte. “Het gaat hier om een product van een privéverze­keraar”, klinkt het op haar kabinet. “We hebben voorlopig te weinig informatie om hier iets over te zeggen.” AG Insurance reageert dat het voor hen niet mogelijk is om iedereen toe te laten. “We willen een verzekerin­g aanbieden die betaalbaar is voor iedereen. Sluiten we bepaalde mensen met een verhoogd risico niet uit, dan zal de premie voor iedereen veel hoger zijn zodat we in dat geval geen breed publiek meer kunnen bereiken.”

Assuralia, de Belgische beroepsver­eniging van verzekerin­gsondernem­ingen, vindt het ook “normaal” dat er verschille­n zijn volgens leeftijd en risico. “Dat is toch ook zo bij een schuldsald­overzekeri­ng?”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium