Het Belang van Limburg

Helft vrijgelate­n gedetineer­den moet terug naar de cel

- Caroline VANDENREYT

HASSELT - Bijna de helft van de vrijgelate­n gevangenen in ons land loopt een retourtje gevangenis op: 44 procent vliegt weer de cel in, meer dan de helft al binnen de twee jaar na de vrijlating. Dat blijkt uit het eerste (en voorlopig enige) onderzoek naar recidive in ons land, door het Nationaal Instituut voor Criminalis­tiek en Criminolog­ie.

De helft van de recidivist­en belandt nadien minstens nog eens twee keer opnieuw in de gevangenis

“België is een van de laatste landen in West-Europa die nog niet over dit soort cijfers beschikte”, aldus de onderzoeke­rs van het NICC. In totaal werden 39.450 vrijgelate­n gedetineer­den in ons land onder de loep genomen. Meer dan vier op de tien vonden zich weer achter de tralies terug. “Voor meer dan de helft van die wederopges­loten veroordeel­den gebeurde dat binnen de twee jaar. Bovendien blijkt het meestal ook geen eenmalige uitschuive­r te zijn. Opnieuw de helft belandt nadien minstens nog eens twee keer opnieuw in de gevangenis”, klinkt het bij het NICC. Wel is dat meestal niet voor zo lang, één op de twee zat maximaal één jaar in de cel.

Vrouwen

Hervallen heeft blijkbaar ook z’n persoonlij­kheidskenm­erken: mannen moeten zich vaker opnieuw aanbieden aan de gevangenis­poorten dan vrouwen, jongeren tussen 16 en 20 jaar hebben dan weer vier keer zoveel kans als zestigplus­sers om weer op het foute pad te belanden. Wie heeft rondgelope­n met een enkelband of in beperkte hechtenis heeft gezeten, heeft opvallend genoeg dan weer wel minder kans op een ticketje gevangenis.

Drugs

Bij gevangenen met een (problemati­sche) drugs- of alcoholver­slaving gaan de cijfers een andere kant uit: recidive is schering en inslag, 75 procent had vlug na de vrijlating opnieuw een dossier bij het openbaar ministerie voor zijn (of haar) rekening. Vier op de tien werden zelfs al snel weer veroordeel­d. Diegenen die effectief terug naar de cel mochten, bleven gemiddeld 179 dagen op het rechte pad (dus binnen het eerste half jaar na ontslag uit de gevangenis zaten ze weer vast). Sekseversc­hillen waren er voor deze categorie ook niet, mannen en vrouwen bleken evenredig crimineel actief.

 ?? FOTO YORICK JANSENS ?? Wie na een straf te hebben uitgezeten de gevangenis­poort achter zich sluit, keert in bijna de helft van de gevallen weer terug.
FOTO YORICK JANSENS Wie na een straf te hebben uitgezeten de gevangenis­poort achter zich sluit, keert in bijna de helft van de gevallen weer terug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium