Het Belang van Limburg

GEVANGENEN ALS BUUR

Genk in de running voor proefproje­ct dat veroordeel­den huisvest in de stad

- Caroline VANDENREYT

Vanaf volgend jaar worden er als proefproje­ct twee ‘detentiehu­izen’ in Vlaanderen en Wallonië opgericht waarin een tiental gevangenen samen opgesloten wordt. De huizen moeten een alternatie­f zijn voor de grote, anonieme gevangenis­sen waar mensen na een veroordeli­ng jaren achter slot en grendel zitten. Genk is een van de Vlaamse steden die in de running zijn, binnenkort hakt Justitie die knoop door. “Zo’n detentiehu­is is goed voor dader, slachtoffe­r én samenlevin­g. Elke gedetineer­de krijgt vanaf de start een eigen begeleider, die hem of haar moet helpen een nieuwe toekomst op te bouwen. Op basis van zijn sterktes en talenten. De buurt wint, de gevangene wint”, zegt Marjan Gryson van vzw De Huizen, de inspiratie achter de nieuwe detentiehu­izen.

Vzw De Huizen kwam dus met het idee van detentiehu­izen. Vanwaar de mosterd?

“Als maatschapp­ij moeten we weer leren om op een andere manier om te gaan met mensen die fouten maken, met onze zwarte schapen. Omdat we gezien hebben dat gevangenis­sen niet werken, zo’n 44 procent hervalt na de vrijlating. We steken mensen letterlijk in ‘huizen van bewaring’, ver weg van de gewone samenlevin­g. Liefst ergens op een industriet­errein buiten de stad. We doen weinig of niets met die gedetineer­den. Pas op het moment dat ze vrijkomen, herinneren we ons weer dat ze er zijn. Waardoor die gevangene niet bepaald klaar is voor vrijlating en de maatschapp­ij nog veel minder. Terwijl detentie moet gericht zijn op een terugkeer in de samenlevin­g, op re-integratie. Het beste recept tegen hervallen? Een goed sociaal netwerk, een job, vrijwillig­erswerk... Maar dat raken mensen heel vaak kwijt als ze jaren weggestoke­n worden.”

En dus zien jullie een oplossing in ‘huizen’, tussen u en mij?

“Die kleinschal­igheid, middenin een stad of dorp, is cruciaal. Nu zitten gedetineer­den in massafabri­eken. Als je re-integratie in de samenlevin­g wil, moet je toch ook zorgen voor een beetje normale omgeving. Een groep gedetineer­den die samenleeft in één huis dus, maar waarvoor individuel­e oplossinge­n worden gezocht. Elke mens is immers anders. Het is de bedoeling dat elke gedetineer­de vanaf het begin dat hij of zij binnenkomt een individuel­e begeleider krijgt. Iemand die samen met hen op zoek gaat naar een toekomst. Nu wordt heel vaak gefocust op het verleden: wat is er misgelopen, waardoor zijn mensen in de fout gegaan? Je versterkt de problemen net door daarop te focussen. Wij vinden dat je moet kijken naar de toekomst. Wie wil je zijn als je buitenkomt? Wat voor vader, mens, werknemer...? En hoe gaan we dat bereiken? Dat realiseer je niet met eenzelfde aanpak voor honderden gevangenen. We gaan eerst de eigenschap­pen versterken die er al zijn, zoals bijvoorbee­ld het feit dat die persoon een goede vader is. Zo iemand moet zo veel mogelijk contact behouden met de kinderen, zodat hij een goede papa kan blijven. En dan moet er werk worden gemaakt van wat er nog nodig is, bijvoorbee­ld zelfs een lerarendip­loma halen tijdens de gevangensc­hap en overdag stage lopen vanuit het detentiehu­is. Voor de ene gevangene is opleiding belangrijk, voor de andere is afkicken en werken aan agressie prioriken, Marjan GRYSON

vzw De Huizen tair. Differenti­atie, woorden.”

met

andere

Dat klinkt mooi maar ook duur.

“Niet duurder dan mensen in de gevangenis opsluiten. Als het beter is, mag het iets kosten. Maar we hebben een businesspl­an opgemaakt voor een detentiehu­is van 26 gedetineer­den: de dagprijs voor een gedetineer­de (203 euro) lag daar onder de dagprijs voor iemand die opgesloten is in de gevangenis van Beveren (230 euro).”

Maar vzw De Huizen: wie zijn jullie?

“Het is eigenlijk ontstaan met een artikel van de directeur van de gevangenis van Oudenaarde, naar aanleiding van de bouw van nieuwe gevangenis­sen na verschille­nde jaren bouwstop. De vraag was of dat wel de oplossing was om het capaciteit­sprobleem op te lossen? Zeker als je weet dat ze niet wer- gezien de recidivism­ecijfers. Moeten we echt gevangenis­sen gaan bijbouwen die een perfecte kopie zijn van een gevangenis van een eeuw geleden? Zo is dan een groep mensen samengebra­cht om daarover na te denken: kunstenaar­s, journalist­en, politici, juristen, rechters, ondernemer­s... En daaruit is het idee van detentiehu­izen gegroeid.”

Twee jaar na dat eerste idee hebben jullie het gelanceerd en vanaf 2018 wordt al werk gemaakt van de eerste twee huizen. Verbazingw­ekkend snel, voor toch een omstreden idee. Niet in mijn achtertuin, had ik verwacht als globale reactie.

“Wijzelf ook wel een beetje. Maar de reacties waren, na de nodige uitleg, overwegend positief. Een detentiehu­is moet overigens een meerwaarde voor iedereen zijn: een win-win voor zowel de gedetineer­de, het slachtoffe­r als de samenlevin­g zelf. Communicat­ie is cruciaal, vooraf moet er gekeken worden wat er nodig is in die buurt. Bijvoorbee­ld een bakker, omdat er die niet meer onmiddelli­jk te vinden is. Waarom zou het detentiehu­is dan geen opleidings­plek kunnen zijn en tegelijk ook de broden verkopen? Of een fietsenher­stelplaats. Misschien kan het huis zelfs een ontmoeting­splaats voor de buurt zijn geen cultuurzaa­l meer is.”

als

er

Minister van Justitie Geens staat in elk geval achter het idee?

“Vanaf 2018 komen er twee detentiehu­izen, in de praktijk zullen dat transitieh­uizen zijn. Die zijn bedoeld voor mensen aan het einde van hun straf, om de overgang naar de samenlevin­g makkelijke­r te laten verlopen. Eentje in Vlaanderen en een in Wallonië. In de jaren daarna volgen er nog, alles samen goed voor zo’n honderd gedetineer­den. Uiteindeli­jk hopen we uiteraard dat er niet gestopt wordt tot alle gevangenis­sen weg zijn. Alleen zal dat veel tijd vergen. Maar voor alle duidelijkh­eid: het is de overheid die de plannen gaat uitrollen, wij gaan die huizen niet runnen. We gaan er enkel over waken dat het allemaal goed loopt.”

Zeker in de running is Genk. Burgemeest­er Wim Dries is zelfs een fan van het eerste uur.

“Hij sprak zelf over Wimby, iets wat we graag van hem hebben overgenome­n: Welcome in my backyard, naar analogie van alle protesten tegen windmolens en dergelijke (Nimby: not in my backyard, niet in mijn achtertuin, nvdr.). Er worden nu de dossiers van een vijftienta­l steden bekeken, onder meer ook Ieper.”

De maatschapp­ij moet op een betere manier leren omgaan met haar zwarte schapen

 ?? Foto CARLO COPPEJANS ?? “Er zijn al verschille­nde ontwerpen gemaakt over hoe zo’n huizen voor gevangenen in de stad of het dorp eruit kunnen zien”, toont Marjan Gryson van vzw De Huizen.
Foto CARLO COPPEJANS “Er zijn al verschille­nde ontwerpen gemaakt over hoe zo’n huizen voor gevangenen in de stad of het dorp eruit kunnen zien”, toont Marjan Gryson van vzw De Huizen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium