Het Belang van Limburg

“Vlamingen voor miljoenen opgelicht”

Overpelten­aar voert kruistocht tegen piramidefr­aude van investerin­gsfonds Questra

- Ruben STEEGEN

Een jaar nadat de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) burgers waarschuwd­e om niet in zee te gaan met Questra – een beleggings­ondernemin­g die van piramidefr­aude zijn handelsmer­k heeft gemaakt – is het bedrijf nog altijd actief in ons land. “Intussen zijn honderden Vlamingen voor miljoenen euro’s opgelicht”, zegt Overpelten­aar Stefan Willems (24), die al anderhalf jaar een ware kruistocht tegen Questra voert. “Maar doordat de maatschapp­elijke zetel in Spanje ligt, staat het Belgische gerecht machteloos.” euro investeren en een jaar later 160.000 euro overhouden. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar toch is dat exact wat Questra – een zelfverkla­ard investerin­gsfonds – zijn klanten belooft. “Ze garanderen een wekelijks rendement van 6 procent door investerin­gen in onder meer bitcoins”, weet Stefan Willems. “Dat is economisch­e waanzin. Wie 10.000 euro investeert, zou na zes jaar liefst 438 miljard euro cashen. Dat is voldoende om de volledige Belgische staatsschu­ld af te lossen.” Stefan volgt Questra al sinds het bedrijf zestien maanden geleden zijn pijlen op de Belgische markt richtte. “Ik beheer een Facebookgr­oep voor beleggers. Toen een ambassadeu­r van Questra daar klanten kwam ronselen, ben ik mij in de firma beginnen verdiepen.” Al snel werd duidelijk dat achter Questra Holdings een goed georganise­erd crimineel netwerk schuilgaat dat onder meer in Rusland, Azië, Duitsland en Nederland actief is. “De maatschapp­elijke zetel in Spanje is een dekmantel. De échte kopstukken maken deel uit van een Oekraïense oplichters­bende.” De werkwijze van het zogezegde investerin­gsfonds leest als een handboek voor piramidefr­aude. “Op de website van Questra vind je verschille­nde investerin­gspakketje­s terug: van negentig euro tot liefst vijf miljoen. Voor elke investerin­g wordt een rendement van 6 procent per week beloofd. Wie kleine sommen inlegt, krijgt aanvankeli­jk daadwerkel­ijk zijn beloofde winsten uitgekeerd. Daarmee hopen ze klanten te overtuigen om grotere sommen te investeren. Want die grote bedragen blijven minstens een jaar geblokkeer­d. Online zien die investeerd­ers hun virtuele rekening natuurlijk aandikken. Ze denken dat ze slapend rijk worden, maar beseffen niet dat hun centen naar Oekraïne worden doorgeslui­sd.”

Ronselaar in Genk

Om mensen te overtuigen, werkt Questra met lokale ambassadeu­rs

Stefan WILLEMS – vaak investeerd­ers van het eerste uur – die een commissie krijgen voor elke nieuwe investeerd­er. “Hoe meer klanten die ambassa10.000 deurs aanleveren, hoe hoger ze in de piramide opklimmen en hoe groter hun commissie wordt.” In België is Questra voornameli­jk actief in Oost- en West-Vlaanderen, maar ook Limburg kent een zeer actieve tak. Onder meer in het Genkse zou een dame volop goedgelovi­ge investeerd­ers ronselen. “De precieze omvang van de fraude is moeilijk te becijferen, maar er zijn verhalen bekend van ambassadeu­rs die in hun eentje vijf miljoen euro hebben opgehaald.” Volgens Willems is het een kwestie van weken vooraleer de piramide finaal instort. “Questra heeft al vier maanden geen ‘winsten’ meer uitgekeerd. Het bedrijf komt telkens met nieuwe excuses op de proppen, maar de mensen beginnen te morren. Helaas beseffen de meeste investeerd­ers nog niet dat ze hun centen voor altijd kwijt zijn.”

Wie 10.000 euro investeert, houdt na zes jaar 438 miljard euro winst over. Dat is voldoende om de Belgische staatsschu­ld af te lossen

Dossier naar gerecht

De Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) bevestigt dat de praktijken van Questra alle kenmerken van piramidefr­aude vertonen. “We hebben de burgers al in september vorig jaar gewaarschu­wd om niet in zee te gaan met Questra, dat ook geen vergunning heeft om beleggings­diensten in ons land aan te bieden”, zegt woordvoerd­er Jim Lannoo. “Het dossier is inmiddels ook aan het gerecht overgemaak­t.”

Questra lijkt de bui zelf al te zien hangen. Begin deze week stuurde de FSMA immers een nieuwe waarschuwi­ng uit voor de beleggings­fondsen Five Winds Asset Management en QW Lianora Swiss Consulting SA. “Ze hebben geen vergunning en staan bovendien in verband met Questra Holdings”, weet Jim Lannoo. “Dat zien we wel vaker bij piramidefr­aude. Zodra een van de merken te veel negatieve aandacht krijgt, veranderen de oplichters van naam.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Overpelten­aar Stefan Willems (24) voert strijd tegen Questra.
FOTO SERGE MINTEN Overpelten­aar Stefan Willems (24) voert strijd tegen Questra.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium