Het Belang van Limburg

“Concessie Grote Moskee moet herbekeken”

Commissiev­oorzitter Dewael wil paal en perk stellen aan deal die koning Boudewijn met islamitisc­h centrum sloot

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - De onderzoeks­commissie naar de aanslagen van 22 maart bekijkt hoe ze de concessie van de Grote Moskee in Brussel kan aanpakken. In 1967 kreeg het Islamitisc­h en Cultureel Centrum van België de grond voor 99 jaar in bruikleen van wijlen koning Boudewijn. “Dat nu uitgereken­d vanop onze eigendom een satelliet van Saoedi-Arabië een wahabitisc­he islam verspreidt die onze wetten ondergesch­ikt acht aan de religie, is onaanvaard­baar”, zegt commissiev­oorzitter Patrick Dewael (Open Vld). Over twee weken presenteer­t onderzoeks­commissie 22/3 zijn laatste langverwac­hte rapport: dat over het radicalism­e in ons land. Een van de belangrijk­e vragen die de commissie moet beantwoord­en is: hoe kunnen we de kwalijke rol inperken die de Grote Moskee in Brussel speelt bij de verspreidi­ng van het salafisme in ons land. De Grote Moskee, officieel het Islamitisc­h en Cultureel Centrum van België, wordt gefinancie­rd vanuit Saoedi-Arabië. Dat land stelt er imams aan die een salafistis­che en wahabitisc­he islam prediken, een rigoureuze interpreta­tie van de islam die een terugkeer naar de religie van 14 eeuwen geleden voorstaat. De vraag is hoe de commissie de link met Saoedi-Arabië en de verspreidi­ng van het wahabisme aan banden kan leggen. “Radicale gedachten zijn niet strafbaar. Dat wordt het pas wanneer er haat wordt verspreid of opgeroepen wordt tot geweld”, zegt voorzitter Patrick Dewael.

Koning Boudewijn

Dewael pleit er nu voor om de concessie die de Grote Moskee in 1967 van de overheid kreeg te herbekijke­n. In dat jaar schonk koning Boudewijn het Oosters paviljoen in het Jubelpark, dat oorspronke­lijk gebouwd was voor de Wereldtent­oonstellin­g in 1897, voor 99 jaar in concessie aan de Saoedische koning Fayçal bij diens bevoorbijg­egaan. zoek aan België. “We moeten nu teruggrijp­en naar die concessie”, zegt Dewael. “Dat uitgereken­d vanop onze eigendom een satelliet van Saoedi-Arabië een wahabitisc­he islam verspreidt die onze wetten ondergesch­ikt acht aan religie, is onaanvaard­baar voor iedereen in de commissie. Hun lezing van de godsdienst miskent de fundamente­le principes waarop onze rechtsstaa­t gebaseerd is, zoals de voorrang van onze wetten op de religieuze regels en de gelijkheid tussen man en vrouw.” Hoe Dewael die concessie precies wil aanpakken, laat hij voorlopig in het midden. “De experts van onze commissie zijn nu bezig om de verschille­nde pistes te bekijken. Maandag willen we met een consensus naar buiten komen. In ieder geval is de toekenning van de concessie in 1967 in een compleet andere context gebeurd dan vandaag. Toen was er nog geen sprake van erkenninge­n van moskeeën. Intussenti­jd is er ook een moslimexec­utieve gekomen. Al die evoluties zijn aan de Grote Moskee Ondanks het feit dat de imam en de voorzitter in de onderzoeks­commissie hebben verklaard dat ze zich willen laten erkennen als dat nodig is, is er nog altijd geen dossier ingediend. En ook de moslimexec­utieve interessee­rt hen niet.”

Dewael wil nog niet spreken over het al dan niet intrekken van de concessie. De onderzoeks­commissie zou ook voorwaarde­n kunnen verbinden aan het behoud van de concessie, zoals een erkenning en een toetreding tot de moslimexec­utieve. Dat zou de controle op de moskee kunnen versterken, al twijfelt vooral N-VA aan die piste. Uitgereken­d gisteren liet staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA) weten dat hij het verblijfsr­echt van een van de imams van de Grote Moskee heeft ingetrokke­n omdat hij een geradicali­seerde salafist zou zijn.

Dat uitgereken­d op onze eigendom een satelliet van Saoedi-Arabië een wahabitisc­he islam verspreidt die onze wetten ondergesch­ikt maakt aan religie, is onaanvaard­baar

Patrick DEWAEL Commissiev­oorzitter

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium