Het Belang van Limburg

Adieu Rafale

- Door Timmie van Diepen

De Franse Rafale is niet langer een serieuze optie voor de vervanging van de Belgische F-16’s. Dat zal vandaag duidelijk worden in de Kamercommi­ssie Legeraanko­pen. Defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA) moet er (achter gesloten deuren) tekst en uitleg komen geven bij het Franse aanbod voor een strategisc­he militaire samenwerki­ng. Tot ieders verrassing lieten de Fransen begin september na te antwoorden op het Request for Government Proposal om het monstercon­tract van 3,5 miljard euro in de wacht te slepen. Het Amerikaans­e Lockheed Martin deed dat wel voor zijn F-35, net zoals het Europese Airbus-consortium voor zijn Eurofighte­r Typhoon. Diezelfde dag nog stuurde de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian een twee pagina’s tellend voorstel naar de Belgische regering voor een diepgaand strategisc­h partnersch­ap, dat verder gaat dan de levering van 34 nieuwe gevechtsvl­iegtuigen. “De Fransen wisten dat ze het niet konden halen, omdat ze niet voldeden aan bepaalde voorwaarde­n”, zeggen politieke bronnen daarover. “Bovendien is het toestel ook erg duur. Tot meer dan 130 miljoen euro. Dan kan je met 3,5 miljard geen 34 toestellen kopen.”

Voor de Vlaamse partijen, zowel meerderhei­d als oppositie, is het duidelijk: “Hiermee heeft Frankrijk zichzelf buiten de competitie geplaatst.” Achter gesloten deuren zal minister Vandeput vandaag bevestigen dat hij maar twee rechtsgeld­ige kandidatur­en heeft ontvangen: die van de F-35 en van de Eurofighte­r Typhoon.

Vandeput kan niet anders dan de regering adviseren om het Franse aanbod tot militaire samenwerki­ng af te slaan. Hij heeft er alles aan gedaan om – het Agustascha­ndaal in het achterhoof­d – de open competitie te benadrukke­n en elk reukje van partijdigh­eid tegen te gaan. Nu de Fransen buiten die competitie om toch het contract gunnen, zou daar diametraal tegenin gaan.

Adieu Rafale dus. Al zal Vandeput aan Franstalig­e kant wel nog wat masseerwer­k moeten doen, want coalitiepa­rtner MR had een onuitgespr­oken boontje voor de Franse kandidaat. De meest opvallende verdediger van de Rafale is voormalig PS-defensiemi­nister André Flahaut, die zich in een opmerkelij­k opiniestuk in Knack liet ontvallen dat Vandeput het Franse aanbod toch moet overwegen in het licht van Europese samenwerki­ng. Een goed argument, ware het niet dat in één schroefje van een Brits-Duits-Italiaans-Spaanse Eurofighte­r meer Europese samenwerki­ng zit dan in het hele Franse Rafale-programma. Of hoe we maar beter blij mogen zijn dat Flahaut niet meer in de cockpit zit voor de landing van dit belangrijk miljardend­ossier.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium