Het Belang van Limburg

Terreurbes­trijding op z’n hondjes

Het geheime wapen tegen IS: een Truiense asielhond met een schuilnaam

- Dirk COOSEMANS

Vorig jaar zat hij nog in het asiel van Sint-Truiden, te wachten tot iemand hem mee naar huis wilde nemen. Nu behoort hij tot het elitekorps van de bomspeurho­nden van de federale politie. Pekkie, een schuilnaam, is een expert in het opsporen van TATP, het favoriete explosief van IS. “Vanuit heel Europa komen ze naar hier voor onze speciale opleiding”, klinkt het. Zijn naam is geheim, “uit veiligheid­soverwegin­gen”. Want als mensen tijdens een crisissitu­atie naar de hond zouden beginnen te roepen, kan hij afgeleid worden en zijn werk niet meer goed doen. Maar voor de rest mocht iedereen gisteren weten wat Pekkie – laten we hem voor het gemak zo noemen – allemaal kan. Tijdens een demonstrat­ie op de hondensteu­ndienst in Neerhespen, bij Tienen, vond hij meteen de verstopte TATP. Het unieke centrum levert als enige in heel Europa gediplomee­rde ‘TATP-honden’ af. Pekkie is nog maar de tiende hond die “afgestudee­rd” is. Vorig jaar zat hij nog in het asiel van Sint-Truiden. “Een beetje weg te kwijnen”, zegt zijn begeleidst­er Ellen. Voor amper 60 euro nam de politie hem in dienst. “Hij is heel snel en kundig. Heel snel onderschei­dde hij TATP”, zegt Ellen. “Het belangrijk­ste kenmerk van een goede speurhond is dat ze het spelletje ‘zoeken in ruil voor een beloning’ leuk moeten vinden en blijven vinden.”

Ingezet op festivals

De extra TATP-opleiding bestaat nog maar een jaar. “Meteen na de aanslagen is de federale politie ermee begonnen”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerd­er van Jan Jambon, minister van Binnenland­se Zaken. “De honden zullen vooral ingezet worden op de luchthaven, maar ook op festivals en grote evenemente­n. Allemaal plekken waar veel volk samenkomt en dus een potentieel doelwit kunnen zijn voor terreurorg­anisatie IS. Zo nemen we een grote stap om ons land beter te beveiligen tegen terreur.”

Ook politiedie­nsten vanuit zowat heel Europa komen naar hier om van hun honden TATP-speurneuze­n te maken. “Zowel Noorwegen, Zwitserlan­d, Luxemburg alsook de Amerikaans­e militairen in Europa, laten hun honden hier opleiden.” En er worden ook honden van privébewak­ingsdienst­en getraind. “Die betalen hiervoor en de winst wordt meteen terug in het centrum geïnvestee­rd”, weet Jambon.

TATP is het ‘favoriete’ explosief van IS. De bestanddel­en zijn te koop in doe-het-zelfmarkte­n of drogisten. Bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek waarbij 32 doden vielen, gebruikte IS twee keer TATP.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Jambon zag de speurhond gisteren aan het werk.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Jambon zag de speurhond gisteren aan het werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium