Het Belang van Limburg

“Dit is belangrijk voor ons verwerking­sproces”

Familie tevreden over openbaar proces voor moordenaar van Lisette Meerten

- Geert HOUBEN

Tijdens een zitting achter gesloten deuren is dinsdag beslist dat Matouf L. (47), de moordenaar van Lisette Meerten, op een openbaar proces in de Hasseltse correction­ele rechtbank moet verschijne­n. De nabestaand­en van de thuisverzo­rgster die vorig jaar in Heusden-Zolder het leven liet halen zo hun slag thuis. Het parket wou het proces afsluiten en Matouf laten interneren. “Justitie onderschat hoe belangrijk een openbaar proces is voor de verwerking”, zegt Kelly Dirkx, dochter van Lisette Meerten.

HEUSDEN-ZOLDER -

Thuisverzo­rgster Lisette Meerten was op 11 februari vorig jaar aan het werk in Heusden-Zolder toen ze door Matouf L. (47) doodgeslag­en werd met twee houten palen. Een 50-jarige mindervali­de vrouw en haar moeder van 78 raakten zwaargewon­d. Matouf L. was eerder die donderdag ontsnapt uit het Sint-Franciskus­ziekenhuis in Heusden-Zolder, waar hij door spoed naar de afdeling psychiatri­e werd gestuurd. De Houthalena­ar was al twee keer eerder geïnternee­rd, en de man sleepte een verleden van drugsfeite­n, inbraken en gewelddade­n met zich mee.

Nuance

Het openbaar ministerie vroeg, tot ontevreden­heid van de slachtoffe­rs en nabestaand­en van Meerten, de internerin­g van Matouf. “Maar het gaat ons niet om de internerin­g. Wat wij willen is een

Kelly DIRKX Dochter Lisette Meerten openbaar debat”, zegt raadsman Bert Partoens. “De slachtoffe­rs hebben recht om een behandelin­g van de zaak in al zijn facetten, met meer nuances. Dit mogen we niet op een drafje achter gesloten deuren afhandelen.” Meertens dochter, Kelly Dirkx, reageert opgelucht. “Wij hebben gekregen wat we gevraagd hebben. Nu kunnen nog zoveel andere mensen die mama gekend hebben het proces bijwonen. Justitie onderschat­t hoe belangrijk dit is

Eylem TURAN Advocaat dader voor het verwerking­sproces. Hoe vreemd toch, dat wij moeten vechten tegen het gerecht om een rechtszaak te krijgen. Wat een raar systeem.”

Beroep

Toch is het niet 100 procent zeker dat het ook echt tot een zitting voor de correction­ele rechtbank komt. De verdedigin­g heeft nog enkele weken om in beroep te gaan. “Op basis van het psychiatri­sch verslag lijkt de internerin­g voor Matouf aangewezen. Wie wordt er beter van als hij een gevangenis­straf krijgt en na 15 jaar kan vrijkomen?”, zegt advocate Eylem Turan, die de beroepsmog­elijkheden nog bekijkt. “Daar heeft de maatschapp­ij geen nood aan. Mijn cliënt is beter af met internerin­g en de bijhorende behandelin­g.” Een nieuw proces betekent overigens niet dat Matouf niet opnieuw tot internerin­g veroordeel­d kan worden. “Internerin­g is zeker op zijn plaats”, is Kelly Dirckx duidelijk. “Wij zouden er zelfs blij mee zijn, want dan is de kans op vrijlating kleiner. Die man is gestoord en heeft geen schuldbese­f ” “Als ze hem een derde keer interneren, zal wel niemand zo zot zijn om hem nog eens vrij te laten.”

Hoe vreemd toch, dat wij moeten vechten tegen het gerecht om een rechtszaak te krijgen

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS/HBVL ?? Lisettes man Jaak en dochter Kelly met kleindocht­ers Emma, Lieze en Mare. Inzet rechts: Lisette Meerten.
FOTO RAYMOND LEMMENS/HBVL Lisettes man Jaak en dochter Kelly met kleindocht­ers Emma, Lieze en Mare. Inzet rechts: Lisette Meerten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium