Het Belang van Limburg

“Nationalis­ten hebben wet gebroken”

Spaanse koning Felipe haalt scherp uit naar Catalanen

- Marc VAN DE WEYER

De Spaanse koning Felipe VI heeft gisteravon­d in een korte, grimmige, niet mis te verstane toespraak de Catalaanse nationalis­tische regering de wacht aangezegd. “De Catalaanse autoriteit­en hebben op een systematis­che manier de regels geschonden, en hebben een onaanvaard­baar gebrek aan loyaliteit getoond voor de machthebbe­rs van de staat, die zij in Catalonië represente­ren”, aldus Felipe. Van enig gebaar van toenaderin­g of poging tot dialoog was in de boodschap niets te merken.

MADRID -

had gehoopt dat de koning een andere toon zou aanslaan dan zijn premier, kwam bedrogen uit. Felipe VI haalde bikkelhard uit naar de Catalaanse nationalis­tische autoriteit­en die hij net niet van landverraa­d beschuldig­de. Op boze toon verweet hij de regering in Barcelona “onverantwo­ordelijk gedrag” door het uitschrijv­en van en het doorgaan met het “illegale” referendum. Daardoor ondermijnd­en ze ook de harmonie waarin de Spanjaarde­n de voorbije decennia hebben samengelee­fd. Ze hadden zich daardoor buiten de wettelijke en democratis­che orde gesteld. De koning had het over een extreem ernstige situatie en hij waarschuwd­e dat de Spaanse staat de rechtsstaa­t en de grondwet zou verdedigen. Hij verzekerde steun en solidarite­it aan de Catalanen die zich nu zorgen maken over hun toekomst. “We geloven in ons land, onze democratis­che principes zijn sterk. Het zijn moeilijke tijden, maar we zullen ze overwinnen en vooruitgaa­n”, aldus Felipe. Merkwaardi­g was ook zijn waarschuwi­ng dat de Catalaanse crisis de heropleven­de Spaanse en Catalaanse economie in gevaar bracht. De boodschap bevatte geen concrete aankondigi­ng van stappen tegen de Catalaanse regering maar nog veel minder een signaal van toenaderin­g - hoewel er woorden als ‘hoop’ en ‘sereniteit’ vielen. Het was vooral de barse stem van premier Rajoy en zijn weigering van elke onderhande­ling die in de koninklijk­e woorden doorscheme­rde.

Ada Colau, de burgemeest­er van de Catalaanse hoofdstad Barcelona, reageerde gisteravon­d scherp en teleurgest­eld op de toespraak van de koning. “Geen oplossing, geen vermelding van de gewonden, geen oproep tot dialoog. Een onverantwo­ordelijke toespraak die een staatshoof­d onwaardig is”, klonk het op Twitter.

Staking

Eerder op de dag werd de oproep tot algemene staking door vakbonden en ondernemer­sorganisat­ies, sterk opgevolgd. Veel ambtenaren hadden het werk neergelegd waardoor openbare diensten minimaal of helemaal niet functionee­rden. Het openbaar vervoer lag zo goed als plat en voor toeristen zal het teleurstel­lend geweest zijn dat ook musea en monumenWie ten gesloten waren. Ook FC Barcelona, het bolwerk van Catalaans zelfbewust­zijn, deed mee: de trainingen waren geschrapt uit protest tegen de “ernstige gebeurteni­ssen” van de eerste oktober.

Cordon

Ook gisteren gingen honderddui­zenden de straat op - en soms nam dat ook wat grimmigere vormen aan. Voor het Barcelones­e kantoor van de Partido Popular, de partij van de in Catalonië nu wel echt definitief onvertoonb­are premier Rajoy, hadden zich enkele duizenden betogers verzameld. De Catalaanse politie, de Mossos d’Esquadra, had een cordon om het gebouw gelegd. Dat deed ze ook bij het hoofdkwart­ier van de Policia Nacional, de Spaanse oproerpoli­tie.

Hotel

De woede tegen de Spaanse paramilita­ire politie die naar Catalonië was gestuurd, uitte zich ook heel direct in buitengooi-acties. Een hotel in de badplaats Calella ten noorden van Barcelona gaf tweehonder­d agenten te kennen dat ze hun koffers moesten pakken. Eenzelfde actie ook in Pineda de Mar. Volgens de Spaanse regering was er sprake van een ‘vervolging’ van de nationale politiedie­nsten op instigatie van de Catalaanse regering. De Spaanse minister van Binnenland­se Zaken Juan Ignacio Zoido beschuldig­de de Generalita­t ervan tot rebellie aan te zetten. “Dag na dag drijft ze de bevolking richting afgrond”, aldus Zoido die maatregele­n aankondigd­e om een eind te maken aan de “pesterijen”. Vandaag komt het Catalaanse Parlement voor het eerst sinds het referendum samen. En ook het Europees Parlement debatteert vanmiddag over de Catalaanse crisis.

 ?? FOTO REUTERS ?? Deze Catalaan heeft een duidelijke mening over de speech van koning Felipe.
FOTO REUTERS Deze Catalaan heeft een duidelijke mening over de speech van koning Felipe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium