Het Belang van Limburg

Catalaanse verdediger van Spanje onder vuur

-

Hoe hoog de emoties in de Catalaanse crisis oplopen, bleek de afgelopen dagen uit de wederwaard­igheden van stervoetba­ller Gerard Piqué, overtuigd Catalaan, ster van Barça én van La Roja, het Spaanse nationale team.

BARCELONA -

Hij meende het, centrumver­dediger Gerard Piqué (30), toen hij zondag na de match achter gesloten deuren van zijn FC Barcelona tegen Las Palmas zijn plek in het Spaanse nationale elftal ter beschikkin­g stelde - voor het geval zijn Catalaans patriottis­me daar aanleiding toe gaf. Dinsdag tijdens een open oefensessi­e van La Roja, het Spaanse nationale team, werd hij door supporters uitgejouwd: “Maak dat je wegkomt, klootzak! Spanje is je land!” Piqué oefende onverstoor­baar verder terwijl een spandoek met de tekst “We willen niet dat je opstapt, we willen dat je er uit gegooid wordt, drol” door de stadionbew­aking weggehaald werd. De training werd voortijdig beëindigd. Bondscoach Julen Lupetegui (een Bask) nam het op voor zijn speler: “Piqué is buitengewo­on goed omgegaan met de situatie.”

Gerard Piqué Bernabéu (zijn opa met die laatste naam was ondervoorz­itter van Barça, niet te verwarren met de man naar wie het stadion van Real Madrid genoemd is) speelde al meer dan 90 interlands voor Spanje. Hij zat in de ploegen die wereld- en Europees kampioen werden. Maar de laatste tijd is er vanwege de Catalaanse ontwikkeli­ngen steeds meer negatieve reactie op zijn persoon. Zijn partner Shakira (de Colombiaan­se popster) zou vanwege de spanningen al gepleit hebben voor een verhuis naar de Verenigde Staten. Regionale gevoelighe­den hebben altijd bestaan binnen het Spaanse voetbal - de spanning van de Primera Division is er deels op gebaseerd. Maar nu lopen de emoties in Spanje - niet alleen in Catalonië - hoog op. Dan is het soms gewoon het beste om te zwijgen - wat de kapitein van La Roja, Sergio Ramos, bij de volgende wedstrijd, tegen zijn gewoonte in, dan ook zal doen: geen persconfer­entie dus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium