Het Belang van Limburg

Energiebro­n blijft onbenut

-

HEUSDEN-ZOLDER - De zeven Limburgse mijnen hebben vorige eeuw 441 miljoen ton steenkool uit de ondergrond gehaald. Een studie naar de steenkooll­agen binnen en buiten de bestaande concessies heeft uitgewezen dat er nog een potentieel van 3,2 miljard ton steenkool in het Kempens Bekken zit. “Daarvan is 800 miljoen ton effectief ontginbaar”, zegt Michiel Dusar, wetenschap­pelijk medewerker van de Belgische Geologisch­e Dienst. “Er is ruimte voor zeker twee nieuwe mijnen in Opglabbeek en de regio Helchteren-Eksel.” Maar zover komt het natuurlijk nooit meer. “Met de huidige businessmo­dellen zou André Dumont begin vorige eeuw ook nooit kunnen gestart zijn.”

Er zit nog veel meer onbenutte energie in de Limburgse ondergrond: aardgas en -warmte. “Er zijn zware fouten gemaakt hier. Onmiddelli­jk na de sluiting heeft men de schachten volledig afgesloten. De mijngangen zijn na een paar maanden vol water gelopen. Het aanwezige methaangas is door het water samengeper­st en zit nu in de krijtlagen boven de kolenlagen. Het gas zal langzaam naar de oppervlakt­e stijgen.” Volgens Dusar is het gas op een vrij eenvoudige manier winbaar. “In Duitsland heeft men peilbuizen in de gesloten mijnschach­ten laten zitten om te monitoren wat er zich onder allemaal afspeelt. Met mobiele eenheden heeft men het gas uit alle mijnen kunnen recuperere­n.”

Het water in de mijngangen is interessan­t als warmtebron. “Het is 30 tot 40 graden warm en men weet perfect waar het zit. Geothermie is dus mogelijk, maar er gebeurt niets mee. Misschien is men bang voor het gas of voor de vervuiling? Er is naar schatting een half miljoen stookolie gelekt uit alle motoren in de mijnen.”

In de onontgonne­n koollagen zit nog ongeveer 135 miljard m³ methaangas. Op een proefborin­g na in Linde-Peer, is er nog geen onderzoek naar gebeurd. Onder de steenkooll­aag zit overigens een kolenkalkl­aag die geschikt is voor diepe geothermie. Dit heet water (boven het kookpunt) kan men gebruiken voor stadsverwa­rming of om stroom te produceren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium