Het Belang van Limburg

Doe auditie voor beste scheet ter wereld in ‘South Park’-game

- Geert HOUBEN

Michaël R. Roskam studeerde beeldende kunsten op campus Sint-Lukas in Brussel, wat vandaag Luca School of Arts heet. Het gaat daar goed met de filmopleid­ingen die over drie locaties verspreid liggen, waaronder C-Mine in Genk. In totaal hanteren dit jaar 590 studenten de camera, jaarlijks studeert een 70-tal af. En nee, die komen niet allemaal in Hollywood terecht. “Maar de meesten vinden hun plek wel in de sector.” “De cijfers voor onze filmopleid­ingen zijn de afgelopen jaren redelijk constant, er is nauwelijks sprake van een schommelin­g”, stelt Ilona Terkessidi­s, communicat­iemanager in Luca School of Arts. “De profession­ele opleiding Film-TV-Video op campus Narafi in Vorst – opgericht in 1939 en daarmee de oudste filmschool van België – is het populairst­e, met 250 studenten. Het merendeel van de afgestudee­rden belandt in productieh­uizen. Bij Hotel Hungaria bijvoorbee­ld, dat opgericht is door oud-studenten van Narafi. De generiek van programma’s als ‘Dagelijkse Kost’, ‘Goed Volk’ en ‘Helden’ staat vol met afgestudee­rden van bij ons. Deze ex-studenten zijn doorgaans niet de kapiteins op het schip, wel essentiële leden van de crew: de cameramens­en, de geluidsmen­sen, de mensen aan de montagetaf­el...”

Job

Op C-mine in Genk studeren elk jaar gemiddeld 150 jongeren in totaal: 90 in de richting televisie-film en 60 in de opleiding animatie. Zij zijn de toekomstig­e bedenkers van nieuwe tv-formats en -series, reclamespo­ts, videoclips en docudrama’s. Hun opleiding neemt vier jaar in beslag.

“Deze afgestudee­rden vind je in de hele audiovisue­le wereld. Negentig procent van hen heeft binnen de zes maanden een passende job in de sector”, maken ze zich in Genk sterk. “Jaarlijks studeert hier een twintigtal mensen af. Filmen doen ze vanaf de start van hun opleiding, zo verzamelen ze een goedgevuld­e portfolio. Als eindwerk maken ze een fictieproj­ect voor tv, een documentai­re, een kortfilm of een reclamepro­ject”, weet opleidings­hoofd Ben de Hoon. Onder meer Tomas De Gregorio (‘Ooit komt het goed’) en Liesbet Vrieleman (programmad­irecteur bij VT4) zaten in Genk op de schoolbank­en. “Televisie-film is sinds jaar en dag hofleveran­cier van creatievel­ingen bij onder meer Caviar, Woestijnvi­s en De Mensen”, luidt het.

Regie

Roskam zelf heeft een diploma van campus Sint-Lukas in Brussel. Daar studeren vandaag 190 studenten. “Waar die later terecht zullen komen? Dat is heel gevarieerd. Sommigen zoeken hun eigen weg en beginnen projecten te schrijven, dikwijls in combinatie met een andere job zoals lesgeven”, zegt Terkessidi­s. “In de opleiding film focussen we op regie. Je leert een film bedenken en realiseren, in al zijn aspecten. Conceptont­wikkeling, scenario schrijven, opnameploe­g en acteurs aansturen, montage bekijken … Elk jaar draaien er meerdere films in de zalen van oud-studenten en docenten van campus Sint-Lukas: Robin Pront, Fien Troch, Bas Devos, Gust Van den Berghe, Adil El-Ardi en Bilal Fallah, Jona. En Michael R. Roskam, uiteraard.”

Wie als geen ander de darmtrombo­ne kan bespelen, maakt kans op een trip naar San Francisco. Gamebedrij­f Ubisoft is voor de game ‘South Park: The Fractured But Whole’ immers op zoek naar de beste scheet ter wereld en roept de fans ter hulp. In de game besluiten de hoofdperso­nages uit de animatiese­rie om als superhelde­n de misdaad te bestrijden. Spelers kruipen in de huid van de New Kid, een jongetje dat het team van Cartman en co. vervoegt. Zoals elke superheld beschikt de New Kid over een machtig wapen: een allesverwo­estende scheet. Voor dat geluid doen de makers beroep “My mom always said life was like a box of chocolates.

You never know what you’re gonna get”

‘Forrest Gump’ op fans via de talentenja­cht ‘I Am The Fart’. Fans uit de hele wereld kunnen nog tot 16 oktober een filmpje insturen van hun scheet. Een vakjury met onder meer een profession­ele petomaan duidt een winnaar aan, die een driedaagse trip naar San Francisco krijgt met een bezoek aan de gamestudio. Daar moet hij nog één keer gas geven, waarna zijn scheet nog aan de game wordt toegevoegd. De naam van de winnaar komt in de credits als ‘Original Sound of the Fart’. Enige vereiste: kandidaten moeten minstens 18 jaar zijn. Het spel verschijnt eind oktober voor PlayStatio­n 4, Xbox One en PC.

www.iamthefart.com

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium