Het Belang van Limburg

Limburgse kmo’s innoveren meer

Drie keer meer innovaties­teun in vergelijki­ng met 2011

- Dominiek CLAES

De Limburgse kmo’s lijken de boodschap begrepen te hebben. Het gebrek aan innovatied­rift -door de experten van actieplan SALK nog aangeduid als één van de vele pijnpunten van de Limburgse economie- lijkt weggewerkt te zijn. Dat blijkt uit cijfers over innovaties­teun die Unizo opvroeg bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio). Vergeleken met 2011 is de innovaties­teun voor Limburgse bedrijven verdrievou­digd. “De Limburgse economie is minder innovatief dan de rest van Vlaanderen en is oververteg­enwoordigd in de sectoren die internatio­naal onder druk staan.” Zo stond te lezen in de analyse die een aantal experten onder leiding van professor emeritus Herman Daems begin 2013 maakte naar aanleiding van de aangekondi­gde sluiting van Ford Genk. Die analyse leidde tot wat later het actieplan SALK werd gedoopt. Wel, met de innovatied­rift van de Limburgse kmo’s lijkt het alvast de goede kant op te gaan. In 2011 konden de Limburgse kmo’s rekenen op goed 1 miljoen euro aan steun voor hun innovatiev­e projecten. Dat is vorig jaar verdrievou­digd tot 3,2 miljoen euro. Een jaar eerder piekte het totale steunbedra­g op 3,8 miljoen euro (zie tabel). In Vlaanderen werd in dieconcept.

gemiddelde steun zelfde periode een verdubbeli­ng van het steunbedra­g vastgestel­d.

SALK

“Het is alvast een flinke aanwijzing dat de Limburgse kmo’s goed bezig zijn op het vlak van innovatie”, zegt gedelegeer­d bestuurder Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “Het valt op dat na de aankondigi­ng van de sluiting van Ford Genk zowel de totale steun als het aantal kmo’s dat steun verkreeg, is blijven stijgen. We kunnen deze resultaten dan ook duidelijk toewijzen aan de inspanning­en die in het SALK zijn genomen om de innovaties­teun van de Vlaamse overheid meer toegankeli­jk te maken voor de Limburgse kmo’s.” Sinds 2007 is nu al ruim 25 miljoen euro aan innovaties­teun naar Limburg gevloeid. Dat betekent een aandeel van 11 procent van de Vlaamse innovaties­teun. “We mogen zeggen dat de Limburgse kmo’s, die 13 procent uitmaken van het aantal Vlaamse kmo’s, hun rechtmatig deel hebben ontvangen”, aldus nog Lodewyckx. Het gemiddelde steunbedra­g ligt voor Limburgse innovatiep­rojecten ook vrijwel op dezelfde hoogte als het Vlaamse gemiddelde.

Projecten

Vlaamse kmo’s kunnen rekenen op steun voor twee vormen van innovatie. Vooreerst kan een bedrijf steun aanvragen voor de ontwikkeli­ng van een nieuw of sterk ver- beterd product, proces, dienst of Daarnaast kan ook steun aangevraag­d worden voor research die één of meerdere bedrijven samen, al dan niet in samenwerki­ng met kennisinst­ellingen, laten uitvoeren. Zo is er bijvoorbee­ld steun verleend aan de ontwikkeli­ng van een drone die door hulpverlen­ers ingezet kan worden bij rampen. Daaraan werken vijf Vlaamse bedrijven, waaronder Xtendit Solutions uit Tongeren en RiskMatrix uit Hasselt, samen met drie kennisinst­ellingen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium