Het Belang van Limburg

VDL NedCar is al goed voor 900 Limburgse banen

- Guido CLOOSTERMA­NS

De VDAB heeft zopas de vijfhonder­dste werkzoeken­de toegeleid naar de Nederlands­e autofabrie­k VDL NedCar. Dat heeft de VDAB laten weten. Uit cijfers van VDL NedCar blijkt dat de autofabrie­k inmiddels ruim 900 werknemers uit Belgisch-Limburg telt. Het is daarmee een van de grootste industriël­e werkgevers voor Belgisch-Limburg. Hij is afkomstig uit Heusden-Zolder, de vijfhonder­dste Limburger die de afgelopen week via de VDAB bij VDL NedCar aan de slag ging. Sinds de overname door de groep VDL Groep in 2012 heeft de autofabrie­k ook op regelmatig­e basis gerekrutee­rd in BelgischLi­mburg, daarbij geholpen door de VDAB, die daartoe op verschille­nde plaatsen informatie­momenten organiseer­de. Momenteel werken er al ruim 6.000 mensen in de autofabrie­k, 500 van hen vonden de weg naar Nederlands-Limburg via de VDAB. “Dat is toch een bijzonder resultaat gezien het hier om grensarbei­d gaat en bovendien nog in ploegendie­nst”, aldus directeur Tine Lommelen van de VDAB. Hoeveel van die 500 Limburgers er ook effectief bij VDL NedCar gebleven zijn, is niet duidelijk.

Uit recente cijfers van VDL NedCar blijkt inmiddels dat er momenteel 900 werknemers vanuit BelgischLi­mburg elke dag naar Born kachelen. Dat is bijna één op de zes. VDL NedCar is daarmee een van de grootste industriël­e werkgevers voor Limburg, vergelijkb­aar met Aperam, Punch Powertrain en Tenneco Automotive. Naast de Limburgers die bij VDL NedCar aan de slag zijn, werken er nog zo’n 125 Belgen voor andere takken van de Eindhovens­e groep maar dat zijn niet noodzakeli­jk Limburgers.

BMW en Mini

Bij VDL NedCar worden momenteel drie versies van de Mini geproducee­rd en sinds augustus ook de BMW X1. Het bedrijf heeft een capaciteit van 200.000 voertuigen per jaar op basis van stelsel met twee ploegen. VDL NedCar is de voorbije jaren fors gegroeid. Toen de VDL Groep de fabriek in 2012 overnam, waren er 1.500 mensen in dienst. Het is de bedoeling dat nog voor het einde van volgend jaar 2.000 uitzendkra­chten een vast contract krijgen. Dat moet zorgen voor rust en stabilitei­t.

Uit cijfers over de Nederlands­e economie bleek onlangs dat de auto-industrie in Nederland met ruim 20 procent groeit. Dat is vooral te danken aan VDL NedCar, dat in het eerste semester van dit jaar een recordomze­t realiseerd­e van 1,34 miljard euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium