Het Belang van Limburg

MEER DAN 1,5 MILJOEN EURO PER JAAR

HEIN VANHAEZEBR­OUCK wordt bestbetaal­de coach uit geschieden­is van Anderlecht

- Ludo VANDEWALLE

Hein Vanhaezebr­ouck is sinds gisteren officieel trainer van Anderlecht. De West-Vlaming tekende een contract voor drie seizoenen in het Astridpark en gaat meer dan 1,5 miljoen euro per jaar verdienen. Zijn salaris, dat nog kan aangedikt worden met bonussen, is het hoogste dat Anderlecht ooit aan een trainer heeft betaald.

Het is geleden van de periode na Tomislav Ivic (1980-81) dat de vraag om dominant en offensief voetbal zo groot was op Anderlecht. Herman Van Holsbeeck geeft daarom toe dat de keuze voor Hein Vanhaezebr­ouck evident was. “Maar op Anderlecht moeten er ook resultaten zijn”, benadrukt de manager. “We speelden hier vorig jaar in augustus een wedstrijd tegen AA Gent die op 2-2 eindigde”, verklaarde Van Holsbeeck de liefde van Anderlecht voor Vanhaezebr­ouck. “Er was bewonderin­g voor de speelwijze. Zelfs wat afgunst. We spraken af: als er ooit een moment komt om Hein naar Anderlecht te halen, dat we dat zouden proberen. Dat heeft even geduurd omdat de puzzel niet in elkaar wilde vallen.”

Weiler stapte op bij Anderlecht en Vanhaezebr­ouck deed hetzelfde in Gent. Zo kreeg Van Holsbeeck het plots makkelijk om die puzzel te leggen, maar hij ontkent dat de komst van Vanhaezebr­ouck in scène werd gezet.

“Dat is een samenloop van omstandigh­eden. Als Weiler niet de handdoek had gegooid, dan hadden we hier niet gezeten. Dat Hein tien dagen na het ontslag van Weiler zou stoppen bij Gent, konden we niet voorspelle­n. We hebben pas het voorbije weekend het eerste contact gelegd. In het begin was Vanhaezebr­ouck nog aangeslage­n wegens zijn vertrek bij Gent. We hebben hem overtuigd door te zeggen dat het nu of nooit zou zijn. Na de tweede meeting was hij bereid de uitdaging aan te gaan. De mensen die dat scenario in twijfel trekken, kunnen we moeilijk overtuigen. We kunnen enkel de waarheid spreken.”

Rust

De algemeen directeur, die met Vanhaezebr­ouck aan zijn zesde hoofdtrain­er in dertien jaar toe is, hoopt nu dat de rust zal weerkeren. “Ik denk dat iedereen die met Anderlecht begaan is met deze keuze kan leven. Hein heeft in Gent bewezen dat hij zijn ploeg dominant kan laten voetballen. Ik denk dat Anderlecht nu de spelers én de trainer heeft voor dat soort voetbal. Vanhaezebr­ouck wilde bij Gent al Trebel halen om Kums te vervangen. Vandaag heeft hij de beschikkin­g over die twee spelers. We hebben de enige twee spelers uit de Belgische competitie die in de kern van de Rode Duivels zitten: Dendoncker en Sels. We hebben met Stanciu een Roemeense internatio­nal en we kunnen in januari nog een speler halen als het nodig is.” Toch pleit Van Holsbeeck voor geduld. “Het zal nog enkele weken of maanden duren alvorens die speelstijl kan worden uitgevoerd. Een trainer heeft tijd nodig om zijn filosofie erin te krijgen. Maar je moet bij Anderlecht ook altijd punten pakken, maar Hein is de juiste man op de juiste plaats.”

“If you’re not first, you’re last!”

‘Talladega Nights: The Ballad Of Ricky Bobby’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium