Het Belang van Limburg

10.000 inschrijvi­ngen per jaar

-

Karting is de basis voor wie de F1 ambieert, maar ook de trackdays van het Zolderse Skylimit Events vormen een toegangspo­ort naar de autosport. Onder meer Tom Boonen volgde die weg. Andy Jaenen is al instructeu­r op Zolder sinds 1993 en richtte in 2006 zijn bvba op. Hij geeft initiaties, organiseer­t vrij rijden en heeft een eigen team in de Belcar. Hij noteert op jaarbasis tussen de 9.000 en de 10.000 inschrijvi­ngen (cursussen, vrij rijden en driften samen). “Ik huur Circuit Zolder dit jaar 25 dagen af. In 2014 was dat nog maar achttien keer. Verder trekken we zeven dagen naar Francorcha­mps en vijf naar de Nürburgrin­g. Plus nog eens vier weekends met driftcompe­tities op de Nürburgrin­g. Onze cursus voor debutanten lokte dit jaar 300 rijders, maar dat is maar tien procent van de beginners. De rest volgt zijn eerste lessen bij andere instructeu­rs tijdens onze trackdays.”

Om een Verstappen- en Vandoorne-effect te voelen is het op Zolder nog te vroeg, zegt Jaenen.

“Bij ons moet je zestien jaar zijn. De nieuwkomer­s die nu beginnen karten, stappen pas over enkele jaren over naar de autosport. Dan gaan ze beseffen dat onze BMW eigenlijk niet duurder is dan een seizoen karten, terwijl je in de 24 Uur veel meer exposure krijgt. Over een paar jaar verwacht ik hier dus een nog grotere boost.” Hoe het dan komt dat het circuitrij­den nu al in de lift zit? Jaenen: “Veel media hebben de autosport jarenlang doodgezweg­en, maar dankzij de nieuwe sociale media komen veel mensen er nu toch weer mee in contact. Het maakt ons opener en bereikbaar­der. Autosport is fotogeniek en levert spectacula­ire beelden op, en dat geeft mensen goesting om het zelf ook te doen. Vroeger meldden nieuwe klanten zich via de telefoon of de website; nu contacteer­t de helft ons via Facebook en Instagram. Dat zegt toch iets.”

“Het valt ook op hoeveel bloggers de weg naar het circuit vinden. De tv en de politiek moffelen ons weg, maar autosport blijft de droom van velen. Wie een dagje circuit cadeau krijgt, vertrekt ’s avonds met een smile tot achter de oren. Het blijft kicken.” Een basiscursu­s met je eigen auto kost bij Skylimit 245 euro voor een halve dag, begeleidin­g van een instructeu­r inbegrepen. Met een gehuurde auto kan het vanaf 520 euro. “Autosport heeft de uitstralin­g elitair te zijn, maar het hoeft niet onbetaalba­ar te zijn. Een wielertoer­ist is meer kwijt aan zijn koersfiets.”

X

 ??  ?? Andy Jaeken.
Andy Jaeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium