Het Belang van Limburg

DERWAEL DROOMT VAN MEDAILLE

-

Voor de 47ste keer worden de wereldkamp­ioenschapp­en gymnastiek al georganise­erd. Het is de eerste keer sinds het WK van 2003 dat de kampioensc­happen in Noord-Amerika plaatsvind­en. Canada was al eens WK-gastland in 1985. Ook de Olympische Spelen van 1976 vonden er plaats.

2. Stadion van 900 miljoen

De turnwedstr­ijden van Derwael en co vinden plaats in het olympisch stadion. Bijnaam van dit stadion is The big Owe, ofwel De Grote Schuld. Het olympische complex was pas 30 jaar na de zomerspele­n van 1976 afbetaald. De kosten bedroegen 1,4 miljard Canadese dollar (meer dan 900 miljoen euro). Het stadion heeft een capaciteit van meer dan 66.000 personen.

3. Derde keer, nog betere keer?

Goede herinnerin­gen voor Derwael: in 2014 en 2016 vond de wedstrijd Gymnix plaats in Canada. In 2014 werd Nina Derwael met team vierde, twee jaar later met team eerste. Individuee­l werd Derwael in 2016 eerste op de brug, tweede op de balk. Het is dus de derde keer dat Derwael naar Canada afzakt. Derde keer, nog betere keer?

4. Vier Belgen

Naast Nina Derwael nemen er nog drie andere Belgische gymnasten deel aan het WK in Canada. Bij de meisjes: Rune Hermans (Gym Haacht) en Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux). Bij de heren: Maxime Gentges (GC Malmedy). Dennis Goossens (TK Kerels Waasmunste­r) zal niet deelnemen aan het WK door een blessure. Dames - aantal deelnemend­e landen WK: Heren - aantal deelnemend­e landen WK:

aantal gymnastes: aantal gymnasten: Totaal: 299 gymnasten

5. Laatste medaille in 1913

Het is van 1913 in Parijs geleden dat een Belg een medaille pakte op een WK turnen. Toen won Demol het brons op de rekstok. Sinds 2000 wordt het WK jaarlijks georganise­erd, met uitzonderi­ng van een olympisch jaar. Nog nooit won een Belgische gymnast(e) een gouden medaille op een WK. Met haar gouden Europese plak eerder dit jaar schreef Nina Derwael al geschieden­is. Aagje Vanwallegh­em behaalde in 2005 in het Hongaarse Debrecen met een bronzen medaille als eerste Belgische gymnaste ooit een EK-medaille.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium