Het Belang van Limburg

GROTE DOPINGKUIS

Negen toplanden geschorst, waaronder China en Rusland

- Hans JACOBS

In het gewichthef­fen is de grootste dopingkuis ooit aan de gang: negen toplanden, waaronder Rusland en China, worden geschorst. En als de sport haar zaakjes eind dit jaar niet op orde heeft, wordt ze mogelijk van de Olympische Spelen van 2024 geweerd. De Belgische ex-gewichthef­fer Tom Goegebuer, lid van de internatio­nale antidoping­commissie, ligt mee aan de basis van een proper gewichthef­fen. “Misschien kwam ik destijds over als een slechte verliezer, maar ik was zeker dat er massaal werd geknoeid.” Rusland, China, Armenië, Azerbeidzj­an, Moldavië, Kazachstan, Turkije, Oekraïne, Wit-Rusland: de negen toplanden uit het gewichthef­fen hebben een dopingscho­rsing aan hun broek. Alsof de atletiek pakweg geen Jamaicanen, Russen, Amerikanen, Chinezen, Kenianen, Ethiopiërs, Britten en andere toplanden meer zou tellen. De grootste dopingscho­onmaak ooit in het gewichthef­fen is het resultaat van het hertesten van controlest­alen van de Olympische Spelen van Peking 2008 en Londen 2012. “Elk land ging in beroep bij het internatio­nale sporttribu­naal TAS, maar ze verloren. Nu die rechtszake­n afgesloten zijn, kan de schorsing worden uitgesprok­en”, zegt Tom Goegebuer. “Over de duur van de schorsing moet nog worden gedebattee­rd. Landen die drie dopingzond­aars hebben, moeten waarschijn­lijk anders worden behandeld dan landen met pakweg negen stuks. Al wekt dat ook de indruk: steek zo veel mogelijk gevallen in de doofpot, dan is de schorsing minder lang.”

De beste Belgische gewichthef­fer, die afscheid nam van de sport na de Spelen van Rio 2016 en intussen voorzitter is van de Belgische gewichthef­fersfedera­tie, zetelt mee in een internatio­nale antidoping­commissie. “Het is alsof er niets gebeurt, maar de internatio­nale federatie heeft de voorbije jaren net véél gedaan. Ze stond bijvoorbee­ld op haar strepen om Tom GOEGEBUER Ex-gewichthef­fer Rusland te weren van de Spelen van Rio 2016. Want in sommige landen heeft atleten individuee­l schorsen weinig zin. Dan trekken ze gewoon een nieuw blik open en prepareren ze een jaar later een nieuwe lading. Alleen door landen volledig te schorsen, kun je een dopingsyst­eem uitroeien. Dat bijvoorbee­ld Rusland nu nog altijd volhoudt dat het weinig fout deed, typeert de mentalitei­t. Het gaat ook bijna altijd om Oostblokla­nden of om landen waar een Oostbloktr­ainer aan het werk is.”

En die mentalitei­t moet er dringend uit. “Eind dit jaar komt er een rapport over welke maatregele­n er nog nodig zijn. Als er geen veranderin­g komt, wordt het gewichthef­fen mogelijk van de Olympische Spelen van 2024 geband.”

Al tijdens zijn actieve carrière hekelde Goegebuer meermaals de ingewortel­de dopingcult­uur in sommige landen. “Ik geef toe dat ik het daar soms moeilijk mee had. Misschien kwam ik door mijn houding over als een slechte verliezer - een makkelijk excuus, zeggen dat de anderen doping pakken. Maar zie je wel dat ik gelijk heb. Ik was er altijd zeker van dat er massaal werd geknoeid.” “Intussen hebben dopingonde­rzoekers vooruitgan­g gemaakt in het opsporen van de populaire middelen in gewichthef­fen. Misschien heb ik zelfs olympische medailles of WK-medailles misgelopen.”

Zie je wel dat ik altijd al gelijk had? Misschien heb ik daardoor zelfs olympische of WKmedaille­s gemist

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Liu Chunhong, hier in actie op de Spelen van 2008, is één van de geschorste Chinese atletes.
FOTO BELGAIMAGE Liu Chunhong, hier in actie op de Spelen van 2008, is één van de geschorste Chinese atletes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium