Het Belang van Limburg

“100 pond als ik Masters mis”

NEIL ROBERTSON komt weer onder stoom nadat hij afkickte van videogames-verslaving

- Marnik GEUKENS

“Weet jij waar ik in Lommel veganistis­ch kan eten?” We moesten het antwoord schuldig blijven op de vraag van Neil Robertson (35). We hadden er nochtans ook zijn tegenstrev­er van vanmiddag (13 uur) een plezier mee kunnen doen, Peter Ebdon schreeuwt zijn levensstij­l ‘Vegan Power!’ graag uit in de tv-camera’s. Robertson eet overigens niet alleen gezond, hij leeft ook weer voor zijn sport. “Ik was vorig jaar verslaafd aan gaming, nu focus ik me weer op de training. Het loont.” Een interview met Neil Robertson benadert het dichtst een babbel met Ronnie O’Sullivan. De Australiër is recht voor de raap, soms zelfs een beetje intimidere­nd. Zeker als de openingsvr­aag hem niet bevalt.

Voel je hier druk op je schouders, omdat je dreigt de Masters te missen?

Neil Robertson: “Ik? Onder druk? Weet je wel dat ik achtste sta op de wereldrang­lijst?”

Maar je verliest de volgende maanden de punten van je zege op het UK Championsh­ip 2015. Daardoor sta je pas 18de op de voorlopige Masters-ranking.

“En jij denkt dus dat ik de volgende twee maanden elk tornooi in de eerste ronde verlies? In deze vorm? Ik heb de Hong Kong Allen ontsnapt met topbreak Ook Mark Allen zag gisteravon­d af, hij zette tegen de Iraniër Vafaei de scheve situatie (1-3) echter subliem recht met onder meer een 145, de hoogste break van het tornooi. Alfie Burden strandde op de vijftiende zwarte bal (113) op weg naar een 147-break, die hier in Lommel bijna 40.000 euro opbrengt.

Programma vandaag

Brecel opnieuw om 19.00 uur Vandaag worden vanaf 13.00 uur alle zestiende finales afgewerkt in Lommel. Luca Brecel speelt om 19.00 uur. Masters al gewonnen dit seizoen. Weet je wat: je krijgt 100 pond als ik de Masters niet haal.”

Dat onthouden we.

“(Glimlacht) Ik begrijp je vraag wel, hoor. Maar het huidige rankingsys­teem stoort me enorm, het is zo oneerlijk. Ten eerste is er een willekeur in de keuze van tornooien die meetellen voor de wereldrang­lijst. Op de Hong Kong Masters klopte ik achtereenv­olgens Selby, Fu en O’Sullivan. Het bracht me niks op. Bovendien is het gigantisch­e verschil tussen een tornooizeg­e en een halve finale fundamente­el oneerlijk. Als ik op het UK Championsh­ip de halve finales haal, en dat is toch een topprestat­ie, verlies ik nog 135.000 punten. Aan regelmaat heb je niks, je moet het geluk hebben om een tornooi te kunnen winnen.”

Zoals Luca Brecel in het China Championsh­ip.

“Hij stormde prompt de top 16 binnen. Ik gun het Luca, hoor. Wij boksen als ‘overseas’-spelers op tegen de Britten, het zorgt voor een bepaalde verwantsch­ap.”

Luca is een uitzonderi­ng geworden. Jij was zeven jaar geleden de laatste wereldkamp­ioen onder de 30 jaar.

“Daar had ik nog niet bij stilgestaa­n. Ervaring en mentale kracht zijn cruciaal in snooker. Zolang je ogen goed zijn en de motivatie optimaal is, kan je doorgaan. De dertigers van nu zijn ook veel fitter dan het gros van de spelers twintig jaar geleden. Hun levensstij­l was slopend: drinken en gokken, daar ga je aan ten onder.”

Je hebt ook zelf je leven moeten beteren.

“Klopt, ik heb de videogames afgezworen. Ik was verslaafd geraakt aan FIFA, World of Warcraft en League of Legends. Ik rustte en trainde te weinig. Dat wreekte zich tijdens wedstrijde­n.”

In Lommel miste je je entree niet met breaks van 134, 100, 80 en 76 tegen Fang Xiongman.

“Ik speel graag in België. Het publiek snapt het spelletje en gedraagt zich voorbeeldi­g. (Zucht) Het is eens iets anders dan rochelende Chinezen, die voortduren­d foto’s maken met flits.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Robertson: “De fans zijn beleefd en snappen het spelletje.”
FOTO DICK DEMEY Robertson: “De fans zijn beleefd en snappen het spelletje.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium