Het Belang van Limburg

“Een unieke ervaring”

Truienaar Niels Vanbergen neemt deel aan WK in Japan

- Lars AUSSEMS

Vandaag gaat in het Japanse Kobe het WK darts van start. Bij de achtkoppig­e Belgische selectie zit één Limburger: Niels Vanbergen uit Kerkom, bij Sint-Truiden. “Ik ben ambitieus, maar realistisc­h. Dit is alleszins een unieke ervaring in een fantastisc­h land”, reageert de 27-jarige leerkracht lager onderwijs vanuit Japan. Niels Vanbergen heeft al vanaf jonge leeftijd de dartsmicro­be te pakken. Zijn vader Jos speelt al een hele tijd op meer bescheiden niveau, is ervaren in wedstrijdl­eiding en heeft een belangrijk­e functie in de organisati­e van het internatio­nale dartcircui­t. Vanbergen junior doorliep alle jeugdreeks­en, en ook internatio­nale tornooien zijn hem niet vreemd. Maar een WK in Japan, dat is toch nog iets anders.

“Een unieke ervaring. Maandag hebben we de stad bezocht. Helemaal zoals ik het me had ingebeeld: Japanse schoolunif­ormen, enorme gebouwen, veel volk en mensen met mondmasker­s. Een topervarin­g om hier in dit fantastisc­he land te zijn”, reageert Vanbergen, die niet verwacht had geselectee­rd te worden voor zijn eerste WK bij de mannen. “Er zijn heel wat geweldige spelers in België. Ik heb dit jaar voor het eerst deelgenome­n aan alle nationale tornooien, net omdat het WK in Japan doorgaat. In het verleden was ik al eens aanwezig op een WK bij de junioren, toen in Nederland. Ik ben nu ontzettend fier en geniet met volle teugen.” Hij verblijft zes dagen in Azië. Vandaag begint het teamevent, de dagen nadien volgen de koppelweds­trijden en singles. Bij de teams zit België onderverde­eld bij Noord-Ierland en de Bahamas. In zijn eerste enkelwedst­rijd neemt Vanbergen het op tegen de IJslander Petur Gudmundsso­n. “Ik ben vertrokken met een open geest”, aldus de onderwijze­r aan De Heiberg in Sint-Truiden. Vader Jos was er heel graag bij geweest in Japan, maar kon door medische problemen de lange vlucht niet aan. “Ik probeer via alle mogelijke kanalen Niels’ wedstrijde­n te volgen. Want ik ben erg trots op hem.”

Wie de Europese top van de dartswerel­d live aan het werk wil zien, kan van 26 tot 29 oktober terecht op het EK darts in de Ethias Arena in Hasselt.

 ?? FOTO HBVL ?? Niels Vanbergen (links) met papa Jos.
FOTO HBVL Niels Vanbergen (links) met papa Jos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium