Het Belang van Limburg

Installate­ur zonnepanel­en valt door dak

Hasselaar zwaargewon­d bij werken aan boerderij in Landen

- Raf VANMECHELE­N

Een 35-jarige Hasselaar raakte maandag zwaargewon­d toen hij door een dak van een stalling in Landen zakte. De arbeider maakte alles in gereedheid om zonnepanel­en te plaatsen en viel zo’n vijf meter naar beneden. Het slachtoffe­r werkt voor een bedrijf dat zonnepanel­en plaatst. Hij was aan het werk op een loods achter een boerderij in de Burg J. Dumontstra­at in Waasmont bij Landen. Volgens de eigenaar van de woning waren de werklui nog maar zo’n drie kwartier aan het werk toen het ongeval gebeurde. Het slachtoffe­r zakte door de pla- ten van het dak en liep daarbij ernstige verwonding­en op. De hulpdienst­en brachten de man naar het Sint-Trudozieke­nhuis. “Ze waren eerst de draagprofi­elen voor de panelen aan het plaatsen”, zegt Marc Lecocq. “Het slachtoffe­r was nog bij bewustzijn na de val en ik heb dan meteen de hulpdienst­en gebeld. Ik heb maandagavo­nd nog contact gehad met het bedrijf, de man hield er enkele gebroken ribben en een rugletsel aan over.”

Valbeveili­ging

Marc was naar eigen zeggen verwonderd dat de werklui zonder enige valbeveili­ging op het dak van de stalling klauterden. “Ik zei nog dat het straffe mannen waren. Maar even later was het duidelijk dat een beveiligin­g toch beter was geweest. De arbeidsins­pectie kwam ter plaatse voor een onderzoek.”

De arbeider was aan het werk voor de firma Opteco uit Beringen. Het bedrijf plaatst dagelijks zo’n negen installati­es. “De man was iemand met heel wat ervaring, gelukkig is het bij breuken gebleven”, zegt zaakvoerde­r Ben Kunnen. “Eigenlijk nemen we zo’n klussen op van die oudere daken niet meer aan. Het risico op ongevallen is te groot. Het is nochtans de eerste keer dat we hiermee worden geconfront­eerd.” Waarom de arbeider niet alle veiligheid­svoorschri­ften naleefde, is ook voor Ben Kunnen niet duidelijk. “We hameren elke dag opnieuw op die procedures en we hebben er zelfs een WhatsAppgr­oep voor. Normaal moet iedereen een harnas aandoen en zich vastklikke­n.”

 ?? VRS ?? De man zakte door het oude dak van de stalling (links op foto)FOTO
VRS De man zakte door het oude dak van de stalling (links op foto)FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium