Het Belang van Limburg

DATEN MET EEN ASIELDIER

Oproep bij Open Asiel Dag:

- Mireille MAES

Honderden katten en honden worden jaarlijks in de Limburgse asielen opgevangen. Ook nog in 2017. De verhalen bij de afstandsdi­eren zijn van allerlei aard, maar vaak toch met één constante. De baasjes beseften bij hun aankoop niet wat de aanschaf van een huisdier precies inhield. Om zulke fouten te vermijden heeft de Open Asiel Dag als centraal thema ‘Bezint eer je begint’. Geen tijd meer, geen ruimte meer, een scheiding... Elk van de vier Limburgse dierenasie­len kan een encycloped­ie vullen met excuses om afstand te doen van een huisdier. Soms gebeurt het al na een paar dagen, maar in uitzonderl­ijke gevallen ook na tien jaar of meer.

“En wanneer je met die mensen praat, merk je heel vaak dat de hond of kat die ze hebben aangeschaf­t uiteindeli­jk niet past in het beeld dat ze voor de aankoop in hun hoofd hadden”, vertelt Dany Grosemans, dierengedr­agstherape­ut. Hij heeft twee belangrijk­e adviezen voor mensen die een hond of kat in huis willen halen: babbel vooraf eens met iemand die er een objectieve kijk op heeft en zorg dat je het ouderpaar kan observeren.

Een gezinshond zit niet in elke hond. Elk dier heeft zijn individuee­l karakter. En daar wordt nog te weinig rekening mee gehouden

Zoals een baby

Het eerste is vooral belangrijk om niet in de val van verkopers te lopen. “Nog veel te vaak wordt de

Xmooie kant van een huisdier extra in de verf gezet. Maar vooral bij honden betekent dat eerste jaar heel veel tijd en moeite in je huisdier steken. Een jonge pup in huis halen is quasi hetzelfde als een baby krijgen. Je moet het dier van alles leren. Dat jouw hond alles meteen leert, is wishful thinking.” Daarom is het volgens Grosemans ook heel belangrijk om het ouderpaar te zien en te weten hoe ze leven. “Een pup van twee honden

XDany GROSEMANS Dierengedr­agstherape­ut die altijd buiten hebben gezeten, wordt nooit de ideale huishond. Een gezinshond zit niet in elke hond. Elk dier heeft zijn individuee­l karakter. Daar wordt nog

Xte weinig rekening mee gehouden. En als het ideale plaatje dan uiteindeli­jk niet past, belandt de hond of kat - de cijfers liegen er niet om - nog te vaak in een asiel.”

XXDe Open Asiel Dag vindt op zondag 8 oktober plaats tussen

13 en 18 uur in de dierenasie­len van Genk, Sint-Truiden, Lommel en Kinrooi

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De speelse pups Jounah, Lena en Denzel zijn een ‘nestoversc­hotje’. Ze zitten nu in het asiel van Genk.
FOTO TOM PALMAERS De speelse pups Jounah, Lena en Denzel zijn een ‘nestoversc­hotje’. Ze zitten nu in het asiel van Genk.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium