Het Belang van Limburg

“Ze gaan er toch geen Lidl van maken?”

Vrees voor toekomst oude notariswon­ing

- Geert VAN BAELEN

“De oudste villa van NoordLimbu­rg mag niet verdwijnen voor een warenhuis.” Deze noodkreet slaakt de Hamontse heemkundig­e kring op zijn nieuwe website. Er duiken steeds meer geruchten op dat de voormalige notarisvil­la Eyben zou worden afgebroken voor een filiaal van Lidl, iets wat de warenhuisk­eten ontkent. “Wel zoeken we de komende jaren naar een locatie in de regio”, reageert de woordvoerd­er. De villa aan de Lozenweg vlakbij het Hamontse centrum werd begin 1930 gebouwd door notaris Paul Eyben-Janssens. De voorbije jaren hebben nieuwe eigenaren aanpassing­en uitgevoerd, maar volgens ‘De Goede Stede Hamont’ heeft het complex zijn oorspronke­lijke karakter behouden. “En dat is heel waardevol”, onderstree­pt Luk Van de Sijpe, historicus bij de heemkring. “Het gaat om een vroeg staaltje van modernisti­sche architectu­ur. Een Amerikaans aandoende stijl die in die tijd voor Limburg heel uitzonderl­ijk was. In Overpelt-Fabriek vind je gelijkaard­ige woningen, maar niet van deze omvang.” Van de Sijpe trekt aan de alarmbel omdat hij vreest voor de toekomst van de woning nu de villa te koop staat. “Deze voormalige notariswon­ing omvat 1.053 m2 netto aan bewoonbare oppervlakt­e met zes slaapkamer­s en vier badkamers”, luidt het op een immowebsit­e. “Verder zijn er een orangerie,

Om onbegrijpe­lijke reden heeft Vlaanderen de villa niet opgenomen bij de inventaris­atieronde van Monumenten

Luk VAN DE SIJPE Heemkundig­e kring meerdere ontvangst/leefruimte­n, een bibliothee­k, fitness, wellness, discotheek, wijnkelder, kantoor, vier garages, een zwembad en een tennisbaan. De villa wordt omringd door een park van ruim drie hectare met meerdere toegangspo­orten en faciliteit­en voor paarden.”

De verkooppla­nnen

baren

de heemkundig­e kring zorgen. “We horen steeds luidere signalen uit verschille­nde hoeken dat de villa plat moet voor een Lidl. Dat zou een ramp zijn. En niemand kan het verhindere­n, want om onbegrijpe­lijke reden is de villa niet opgenomen bij de inventaris­atieronde van Monumenten door de Vlaamse Gemeenscha­p.”

“Niet concreet”

De huidige eigenaars willen niet uitvoerig reageren. “Het is gewoon te voorbarig. Het klopt dat de woning te koop staat, maar een verkoop is nog niet rond”, is het enige wat we horen krijgen via de intercom aan de imposante poort. “Ook wij horen de geruchten”, reageert burgmeeste­r Theo Schuurmans (CD&V). “Het staat natuurlijk iedereen vrij om de markt te verkennen, maar Lidl heeft hierover geen enkel contact gehad met de stad.” Perswoordv­oerster van Lidl Isabelle Colbrandt bevestigt dit. “Het klopt wel dat we in de buurt een locatie zoeken voor een filiaal. Maar dat zal nog niet voor de eerste jaren zijn. Het is nog veel te voorbarig om over een timing te spreken. Voor het zover is, zullen we eerst met de gemeente rond de tafel zitten.”

 ?? FOTO WWW.HAMONTACHE­L.COM ?? De villa werd in het begin van de jaren ’30 gebouwd in modernisti­sche stijl.
FOTO WWW.HAMONTACHE­L.COM De villa werd in het begin van de jaren ’30 gebouwd in modernisti­sche stijl.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium