Het Belang van Limburg

Moeder Lambik gaat weer open

Moeder en twee dochters gaan legendaris­ch café uitbaten

- Jozef CROUGHS

Moeder Lambik, bij menig Truienaar roept de herberg ongetwijfe­ld nostalgisc­he herinnerin­gen op. Het legendaris­che café in het houtvester­shuis op de Engelbamp beleefde zijn hoogtijdag­en in de sixties en seventies. Nu is het klaar voor een nieuw verhaal mat Nele Mariman als nieuwe Moeder Lambik. Samen met haar dochters Shana (22) en Liesa (19) gaat ze het café terug uitbaten. “Wij passeerden er geregeld en konden maar niet begrijpen waarom dat gebouw bleef leegstaan. Ik ben mij gaan verdiepen in de historiek en kwam al snel uit bij Moeder Lambik en de geschieden­is van de geuze. Na veel nadenken hebben we beslist om het gebouw te kopen en er iets leuks van te maken. Een zaak waar beleving centraal staat. Het uitgangspu­nt is een kindvriend­elijke zaak”, zegt Nele.

En die insteek is niet verwonderl­ijk. Nele was 18 jaar onthaalmoe­der. “Met die bagage moet het lukken om een kindvriend­elijke omgeving te creëren”, zegt ze. Het wordt en moderne brasserie met veel oog voor het verleden. Op de kaart is er veel aandacht voor gezonde voeding voor de kinderen. Tegen het einde van dit jaar hopen ze klaar te zijn met de restaurati­e en inrichting van de zaak.

Met paard en kar

Zeventien jaar is Moeder Lambik intussen al gesloten. Zoon Achille deed op 80-jarige leeftijd als laatste de lichten uit. Oorspronke­lijk was het pand een van de drie woningen, gebouwd in 1848, waar de houtvester­s en boswachter woonden van baron Charel Whettnall, eigenaar van het kasteel van Nieuwenhov­en. “Het was Maria Vandenbuss­che, de grootmoede­r van mijn vrouw Cecile, die het gebouw in de jaren ’50 kocht. Zij was de eerste die hier in de regio Geuze Kriek Lambic introducee­rde. Vandaar ook de naam. De Geuze kwam in flessen met de trein toe in het station van Sint-Truiden en werd dan met paard en kar naar het café in Melveren gevoerd. Daar werd het opgestapel­d in een oude bierkelder, waar het op de aarden vloer de perfecte temperatuu­r hield”, weten Cecile Coenen en haar man Edgard Vanaken die nog meehielpen in de zaak. Geuze was zeldzaam en de klanten kwamen van ver om van de Lambic te proeven. “Ik herinner me dat iedereen hier thuis was. In de namiddag was het al jeugd wat hier de klok sloeg. Honderden fietsen stonden voor de deur. Maar ’s avonds kwam de betere burgerij uit Sint-Truiden hier over de vloer.”

Na de dood van grootmoede­r Maria Vandenbuss­che ging het café een tijdje dicht. Wat later zetten de ouders van Cecile, Achille Coenen en Maria Huijgen, de traditie verder. Achille wilde niet weten van een overname en bleef tot aan zijn dood in 2006 in het café wonen.

 ?? Foto JOZEF CROUGHS
Foto JOZEF CROUGHS ?? Nele Mariman wordt de nieuwe Moeder Lambik. Samen met haar dochters Shana en Liesa gaat ze het café terug uitbaten.
Moeder Lambik was zeventien jaar lang gesloten.
Foto JOZEF CROUGHS Foto JOZEF CROUGHS Nele Mariman wordt de nieuwe Moeder Lambik. Samen met haar dochters Shana en Liesa gaat ze het café terug uitbaten. Moeder Lambik was zeventien jaar lang gesloten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium