Het Belang van Limburg

“Toch beetje het verschil gemaakt”

Brahim brengt samen met Rudi Vranckx muziek naar Mosoel

- Tom DE LEUR

MOSOEL - Na een kleine calvarieto­cht is het Rudi Vranckx (57) en Brahim (33) gelukt: in de door IS-terreur geteisterd­e stad Mosoel in Irak hebben ze een karrenvrac­ht muziekinst­rumenten bezorgd. “De beelden staan op mijn netvlies gebrand”, zegt Brahim vanuit Irak. Muziek werd al een tijd niet meer gemaakt in de muziekscho­ol van Mosoel, de tweede grootste stad van Irak: strijders van IS hadden alle instrument­en vernield. VRT-oorlogsver­slaggever Rudi Vranckx wist na een oproep tientallen muziekinst­rumenten te verzamelen die hij met zanger en MNM-deejay Brahim in Mosoel ging afgeven. Al liep dat niet van een leien dakje, zo vertelt Brahim: “Als wij van Brussel naar Breda willen rijden, doen we dat gewoon. In Irak moet je langs tientallen controlepo­sten en heb je voor alles toestemmin­g nodig. Maar het is gelukt: we hebben ongeveer honderd muziekinst­rumenten veilig tot bij de muziekscho­ol gebracht, ik heb zelf een gitaar achtergela­ten. Iemand had ook een vleugelpia­no geschonken, maar die kregen we niet vervoerd. (lacht) Alle schenkers hadden briefjes en foto’s meegegeven met verhalen over hoelang het instrument al in de familie was en wie ermee gespeeld heeft. Ik heb in de school een paar uur muziek gemaakt met kinderen en leerkracht­en, geweldig.”

Trauma

Brahim was behoorlijk onder de indruk van de verhalen van de in- woners van Mosoel. “Die mensen hebben zware trauma’s opgelopen. Stel je voor dat je zweepslage­n riskeert omdat je haar of baard niet volgens de norm zijn. Scherpschu­tters gebruikten mensen als levend schild, je kon zomaar ontvoerd of gedood worden. Ik heb kapotgesch­oten gebouwen en ziekenhuiz­en gezien, ingestorte scholen. Maar met die instrument­en hebben we toch een klein beetje het verschil gemaakt. Ik laat dit project niet los, ik ga mogelijk iets doen rond weeskinder­en”, vertelt hij.

De beelden staan op mijn netvlies gebrand. Ik laat dit project niet zomaar los

Brahim

Brahim wil uiteraard aan iedereen over zijn avonturen in Irak vertellen. Vanavond is Brahim te gast in ‘Planeet De Cock’ op MNM en in ‘Van Gils & Gasten’ op Eén, áls hij de uitzending haalt: “De luchthaven is dicht en we hadden gisteren al naar Istanboel moeten vliegen. We proberen thuis te raken.”

 ?? Foto HBVL ?? Brahim legt het moment vast waarop er voor het eerst in een lange tijd weer muziek klinkt in Mosoel.
Foto HBVL Brahim legt het moment vast waarop er voor het eerst in een lange tijd weer muziek klinkt in Mosoel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium