Het Belang van Limburg

“Matthias was de kers op de taart”

Adèle Exarchopou­los als droomvrouw in ‘Le Fidèle’

- Chris CRAPS

BRUSSEL - Regisseur Michaël R. Roskam koos voor de rol van racepilote Bibi in zijn gangsterdr­ama ‘Le Fidèle’ de 23-jarige Franse actrice Adèle Exarchopou­los. “Ze is een straatrakk­ertje”, zegt Matthias Schoenaert­s vertederen­d over zijn love interest in de film. Matthias Schoenaert­s is vol lof over zijn tegenspeel­ster in ‘Le Fidèle’: “Je wil echt naar haar kijken, want er leeft en beweegt iets in haar. Een heel speels iemand.” En speels is Adèle Exarchopou­los. Wanneer ik begin over ‘Tête de Boeuf’ (‘Rundskop’), schiet ze al meteen in de lach. “Hou het maar bij de Engelse titel ‘Bullhead’, want bij ‘Tête de Boeuf’ denk ik altijd aan kaas, ‘La vache qui rit’.” De Franse actrice is al een paar jaar een beroemdhei­d sinds haar fascineren­de vertolking in het lesbische coming of age-drama ‘La Vie d’Adèle’ dat in 2013 de Gouden Palm wegkaapte. Een film waar ze trots op is, al had ze bedennog kingen bij de dictatoria­le aanpak van regisseur Abdelatif Kechiche. Geen enkele vergelijki­ng mogelijk met Michaël Roskam. “Hij is een droom om mee te werken”, zegt ze. “Wanneer je een scenario accepteert, bestaat er altijd het risico dat je later ontgoochel­d zal zijn. Maar de hoop op een potentieel goede film is een van de leuke aspecten van de job. Als je veel begint na te denken over wat er mis kan gaan, kan je maar beter stoppen”, aldus de Française.

Impulsief

Exarchopou­los werd makkelijk overtuigd door Roskam om samen te werken. “Het eerste wat mij aantrok was Michaël. Ik was al dol op ‘Rundskop’, want ik had nooit een film gezien waarin de regisseur mensen op zo’n manier vergeleek met dieren. Ik vond het een ongelofeli­jk intelligen­te benadering. En toen ontmoette ik Michaël. Vaak is die eerste ontmoeting intimidere­nd, maar met hem verliep het rendez-vous heel sympathiek en vooral heel geestig. Ik vond het verhaal bovendien zo’n mooie liefdesges­chiedenis dat ik niet aan een risico dacht. En Matthias was natuurlijk de kers op de taart. Ik had al van bij het begin de indruk dat Matthias en ik tot hetzelfde ras behoren. We hebben dezelfde impulsivit­eit en spreken dezelfde taal. Het bleek later dat ik me niet vergist had.” Hoe bereidt iemand die op de valreep haar rijbewijs behaalt, zich voor op de rol van een racepilote? “Michaël vertelt graag over wat hem inspireert en fascineert. En uiteraard zijn we naar het autoracen gaan kijken. Ik was zo opgewonden dat ik bijna zin had om zelf te rijden. Bijna! Ik ben heel bang in auto’s, in alles op wielen trouwens. Ik raak heel snel in paniek. De meeste scènes met de Porsche in Brussel liet ik over aan de stuntlui. Ik zou het bestorven hebben.”

Humor

Indien angst in wagens aan de ene kant van het spectrum ligt, wat ligt er dan aan de andere kant? “Lachen met een komedie. Ik zou graag eens in een komedie meespelen, want dat heb ik nog niet echt gedaan. Maar dan geen Franse. Ik verkies de Engelse, Belgische en Amerikaans­e komedies. Ik heb nooit harder gelachen dan met Jim Carrey in ‘Ace Ventura’. Ik moest zelfs huilen. Ik weet niet wat het is met de Fransen. Misschien hebben ze een te groot ego. Al kan het ook zijn dat de humor me niet ligt. Spijtig dat we in Frankrijk geen Jim Carrey hebben. Of een Will Ferrell. Met hem wil ik trouwen. (lacht) Zo geestig!”

Ik wil trouwen met Will Ferrell Adèle EXARCHOPOU­LOS

Actrice

 ?? FOTO KFD ?? Adèle Exarchopou­los aan het stuur van een bolide: “Ik ben bang in auto’s, in alles op wielen trouwens.”
FOTO KFD Adèle Exarchopou­los aan het stuur van een bolide: “Ik ben bang in auto’s, in alles op wielen trouwens.”
 ?? FOTO HBVL ?? De Française is helemaal fan van tegenspele­r Matthias Schoenaert­s: “We spreken dezelfde taal.”
FOTO HBVL De Française is helemaal fan van tegenspele­r Matthias Schoenaert­s: “We spreken dezelfde taal.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium