Het Belang van Limburg

De druk van de ketel (enfin, eventjes toch)

Tania Poppe en Arnout Van Den Bossche tackelen ziekte van de tijd

- Christof RUTTEN

TESSENDERL­O/TONGEREN - Waarom leggen we onszelf zoveel druk op? Niet alleen in ons werk, maar ook daarbuiten. En is het verwonderl­ijk dat we dan massaal over de rooie gaan? Zowel actrice Tania Poppe als comedian Arnout Van Den Bossche snijden hét thema van onze tijd aan in hun respectiev­elijke shows ‘Onder Druk’ en ‘Burn-out Voor Beginners’. Even ermee lachen, want dat lucht op.

Tania Poppe: “Ik ben Jezus niet”

Actrice op de planken en voor de camera in tal van tv-series, regisseur (van ‘237 Redenen voor Seks’ met Axel Daeseleire & Hans Van Cauwenberg­he), jong theatertal­ent opleidend als drama-pedagoog… Je zou zeggen dat Tania Poppe (45) behoorlijk onder druk staat, maar dat lijkt nog mee te vallen. “Ikzelf heb gelukkig geen burn-out meegemaakt, maar ik heb het wel van dichtbij zien gebeuren. Dat gedeelte is één - zeg maar persoonlij­k - onderdeel van de show geworden. Maar ‘Onder Druk’ gaat breder. Het personage dat ik op het podium neerzet, is een vrouw die denkt dat ze alles onder controle heeft. Maar aan haar lichaam zie je dat ze onder druk staat. Verder schets ik verschille­nde situaties: op het werk, naast het werk, op een feestje... Ik belicht ook verschille­nde generaties, want druk zie je niet alleen bij de

midlifers, maar bij alle leeftijden.”

Een oplossing voor het probleem heeft Poppe niet. “Als ik die had, zou ik een nieuwe Jezus zijn en hele horden mensen me volgen.

(lacht) Nu, ik ga er in de show echt over. Ik stop er luchtige dingen in zodat de mensen kunnen lachen. Anders zou het te zwaar zijn. Maar er zitten ook stukken in die mensen naar de keel grijpen. Dat merk ik aan de reacties achteraf. Want al lees je er tegenwoord­ig overal over, er hangt toch nog een taboesfeer rond.”

Arnout Van Den Boscche: “We zijn allemaal bezig maar we doen niks”

In 2009 won Arnout Van Den Bossche uit Aalter Humo’s Comedy Cup en in 2012 stond hij in de finale van het Leids Cabaretfes­tival. Op het podium blijft hij dicht bij zichzelf: in pak en das en met grafieken en curves brengt hij zijn humor over in een soort seminarie . Niet raar als je weet dat Van Den Bossche burgerlijk ingenieur van opleiding is en daadwerkel­ijk in pak en das en met curves en grafieken workshops ging geven in verschille­nde bedrijven. “Na de winst in Humo’s Comedy Cup had ik soms geen tijd om me na mijn werk nog om te kleden voor een show. En omdat ik in het begin mijn tekst niet kon onthouden, gebruikte ik stiften, papier, curves en een flipsheet om me te helpen. Ondertusse­n leef ik al jaren van comedy alleen.”

Het is ook met het inzicht en de aanpak van een ingenieur dat hij zijn onderwerpe­n aanbrengt. “Inspiratie komt van mijn eigen werk vroeger en van verhalen die ik opvang. Op het werk zie je altijd collega’s waarvan je denkt: ‘hoe zijn die hier terechtgek­omen?’ De egotrippen­de baas met de BMW die iedereen lastig valt; de praatzieke vrouw die roddelt maar niks doet; mannen de constant koffie zitten te slurpen en uitleggen hoe het bedrijf zou moeten werken, maar zelf niet werken… ‘Burn-out Voor Beginners’ gaat over frustratie op het werk en over onze absurde werkindeli­ng. We mailen elkaar constant en vergaderen ons suf. We denken dat we werken, maar we doen niks. En toch raken mensen overbelast. Er zijn minder krachten om meer werk te doen. ‘Burn-out Voor Beginners’ wil geen grote maatschapp­elijke discussie op gang brengen en bevat geen medische insteek, maar wil helpen relativere­n. Ik wil mensen doen beseffen: ‘het is maar een job hé’. En daarmee even lachen lucht op.”

Op het werk zie je altijd collega’s waarvan je denkt: ‘hoe zijn die hier terechtgek­omen?’ Arnout Van Den Bossche

Comedian

 ?? FOTO HBVL ?? Tania Poppe: “Druk zie je niet alleen bij de midlifers, maar bij alle leeftijden.”
FOTO HBVL Tania Poppe: “Druk zie je niet alleen bij de midlifers, maar bij alle leeftijden.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium