Het Belang van Limburg

Woning bouwen op reservegro­nd wordt eenvoudige­r

Finale en record voor Nina Derwael op eerste WK Soepele regels voor gebieden die niet geschrapt worden

- Liliana CASAGRANDE

Bouwen in woonreserv­egebieden die niet geschrapt worden, zal binnenkort makkelijke­r kunnen dan nu. Een gewone vergunning volstaat, ruimtelijk­e uitvoering­splannen zijn niet meer nodig. In Limburg is 7 procent van de totale woonopperv­lakte voorzien als reserve. Dat is meer dan in andere provincies.

Minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) is aan het bekijken hoeveel we van de 13.000 hectare aan woonreserv­e in Vlaanderen moeten overhouden en hoeveel er van geschrapt kan worden. In Limburg beschikken we over bijna 3.000 hectare, in Vlaams-Brabant is dat maar de helft. De verhouding woonopperv­lakte-woonreserv­e is in Limburg en in Oost-Vlaanderen het hoogst. “Voor de grond die reserve mag blijven, worden de regels echt soepeler”, zegt Vlaams parlements­lid Lydia Peeters (Open Vld) die hierover schrifteli­jke uitleg heeft gekregen van de minister. “Maar ik vrees dat er niet veel woonreserv­e zal overblijve­n in Limburg. Want we voldoen niet aan de voorwaarde­n om meer ontwikkeli­ng toe te laten. Daarvoor heb je bijvoorbee­ld meer openbaar vervoer nodig.”

HASSELT - In bepaalde woonreserv­egebieden zal het in de toekomst makkelijke­r bouwen zijn. Je hebt geen ruimtelijk uitvoering­splan nodig, maar ook geen plan voor de hele verkavelin­g en ook geen principiee­l akkoord van bijvoorbee­ld de provincie. Dat antwoordt minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) op een vraag van Vlaams Parlements­lid Lydia Peeters (Open Vld). In Limburg ligt maar liefst 2.919 hectare aan reservegro­nd.

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) is de 13.000 hectare aan woonreserv­egebied die er in Vlaanderen ligt, aan het indelen in positieve en negatieve lijsten. Negatief wil zeggen dat er niet meer gebouwd mag worden, positief nog wel. Schauvlieg­e had deze zomer aan de gemeenten gevraagd om door te geven welke reservegro­nd ze nog nodig hadden en welke niet. 84 procent van de gemeenten heeft die oefening gemaakt en dat ook nog eens laten bekrachtig­en door het schepencol­lege, 11 procent van de gemeenten heeft niets laten weten en 5 procent heeft de enquête maar gedeelteli­jk ingevuld. De verwerking van de bevraging is complex, geeft Schauvlieg­e toe. Er moet onder meer rekening worden gehouden met goedgekeur­de gemeenteli­jke structuurp­lannen en met wat de gemeenten willen en met de principes van het witboek voor het beleidspla­n ruimte Vlaanderen.

Uitzonderl­ijk

“Dat het makkelijke­r wordt voor de positieve woonreserv­egebieden is goed”, vindt Lydia Peeters, Vlaams Parlements­lid en burgemeest­er van Dilsen-Stokkem. “Want soms liggen die zelfs beter dan de gewone woongebied­en. In Rotem hebben we bijvoorbee­ld een woonuitbre­idingsgebi­ed aan een school, een plein en een kerk. Het is logisch dat je dit kan aansnijden, al zal daar dan toch een nieuw decreet voor nodig zijn. De huidige regels zeggen immers dat alleen sociale huisvestin­gsmaatscha­ppijen met alleen maar een omgevingsv­ergunning kunnen bouwen in woonuitbre­idingsgebi­eden. Het probleem is dat de nieuwe regels voor het ontwikkele­n van ruimte uitgaan van knooppunte­n voor verkeer en voor openbaar vervoer. In die buurten kan je wel meer bouwen, maar er is nauwelijks openbaar vervoer in Limburg. Dus zal er bij ons ook niet veel reservegro­nd op die positieve lijst terechtkom­en”, vreest Peeters.

N-VA is minder geneigd om woonreserv­egebieden aan te snijden. “We moeten eerst de bouwgrond gebruiken die er nog is”, zegt Vlaams Parlements­lid Wilfried Vandaele (N-VA). “Daar hebben we er nog genoeg van. Alleen in uitzonderl­ijke situaties kan je die reserve gebruiken, als die echt beter zou liggen dan de gewone bouwgrond, maar zo ken ik er toch niet veel.”

Confederat­ie Bouw

“Als we bepaalde woonreserv­egebieden vlotter kunnen aansnijden, is dat goed nieuws”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederat­ie Bouw. “Maar alles hangt natuurlijk af van hoeveel er op de negatieve lijst belandt. Want op 2 procent na is het huidige woongebied van 227.500 hectare in Vlaanderen volgebouwd. We hebben de 13.000 hectare aan woonreserv­egebieden dus wel nodig. Limburg heeft zeer veel woonreserv­e: 7% van het totale woongebied in Limburg is reserve, dat gaat om 2.919 hectare. Het Vlaams gemiddelde ligt op 5%.”

Die woonreserv­egebieden liggen trouwens verspreid over de hele provincie.

De verwerking van de positieve en negatieve lijsten van woonreserv­egebied is erg complex

Joke SCHAUVLIEG­E Minister van Omgeving (CD&V)

 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX
FOTO PPN ?? In Rotem bij Dilsen-Stokkem ligt er nog woonuitbre­idingsgebi­ed aan de kerk. “Logisch dat je dit kan aansnijden”, vindt Lydia Peeters.
Lydia Peeters.
FOTO KAREL HEMERIJCKX FOTO PPN In Rotem bij Dilsen-Stokkem ligt er nog woonuitbre­idingsgebi­ed aan de kerk. “Logisch dat je dit kan aansnijden”, vindt Lydia Peeters. Lydia Peeters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium