Het Belang van Limburg

Catalaanse leider houdt voet bij stuk

Kritiek op koning, maar nog geen datum voor afscheidin­g

- Marc VAN DE WEYER

In zijn toespraak gisterenav­ond heeft de Catalaanse president Puigdemont gezegd dat het resultaat van het referendum bindend is. Een datum voor de afscheidin­g noemde hij nog niet. De Catalaanse leider vroeg wel om dialoog en bekritisee­rde het optreden van de Spaanse koning.

BARCELONA - De Catalaanse president Carles Puigdemont heeft gisteren in een toespraak gezegd dat hij de deur openhoudt voor dialoog met Madrid, maar dat het resultaat van het onafhankel­ijkheidsre­ferendum bindend is. Een datum voor het eenzijdig uitroepen van de onafhankel­ijkheid noemde Puigdemont echter niet.

De Catalaanse regeringsl­eider hield zijn toespraak zowel in het Catalaans als in het Spaans, passend bij de boodschap die hij de wereld wilde insturen: die van een verdraagza­am, vreedzaam, divers, open Catalonië dat doet “wat vele volkeren eerder al deden en andere in de toekomst zullen doen”: hun eigen weg inslaan, op een democratis­che en geweldloze manier.

De toespraak, precies 24 uur na die van koning Felipe, was een directe repliek op diens rede - een afrekening. “Vele Catalanen waren teleurgest­eld. We hadden een oproep tot dialoog verwacht. Maar de opvattinge­n van miljoenen Catalanen die anders denken dan de Spaanse regering werden genegeerd. De koning heeft daardoor niet de bemiddelen­de rol gespeeld die hij volgens de Spaanse grondwet heeft.” Ook het koninklijk­e zwijgen over het Spaanse politiegew­eld zondag was een teleurstel­ling voor de Catalanen. Puigdemont zei dat de Catalaanse regering de uitslag van het “bindende referendum” moest respectere­n, maar een datum voor de onafhankel­ijkheidsve­rklaring noemde hij niet. De kleine linkse separatist­ische partij CUP had gisteren laten weten dat Puigdemont maandag in een bijzondere algemene vergaderin­g van het Catalaanse parlement moet verschijne­n.

Vrij en onafhankel­ijk

Voor zijn toespraak had een vechtlusti­ge Puigdemont in een interview met de Duitse boulevardk­rant Bild al gezegd dat hij zich nu al de president voelde van “een vrij en onafhankel­ijk land waar miljoenen mensen een belangrijk­e beslissing gnomen hebben”. Een mogelijke interventi­e van de centrale regering in Madrid zou een flater zijn, vindt Puigdemont. Hij benadrukte dat er momenteel geen enkel contact is tussen Barcelona en Madrid. Dinsdagavo­nd kondigde hij tegenover de BBC aan dat de onafhankel­ijkheid uiterlijk begin volgende week uitgeroepe­n zou worden. Als oorzaak van de vertraging noemde hij het tellen van de laatste stemmen die nog uit het buitenland binnen kwamen. Voor de Catalaanse nationalis­ten is begin oktober een periode van betekenisv­olle data. Op 6 oktober 1934 riep president van de Generalita­t Lluis Companys ook al eens de Catalaanse republiek uit. Op 15 oktober 1940 werd diezelfde Companys onder Franco in Barcelona gefusillee­rd.

Beurs

De Spaanse minister van Justitie Rafael Catalá waarschuwd­e gisteren voor de gevolgen van een onafhankel­ijkheidsve­rklaring. De regering in Madrid zal “alle ter beschikkin­g staande middelen” inzetten om te verzekeren dat de grondwet gerespecte­erd wordt, aldus Catalá. “Enkel een minderheid wil deze onzin doordrijve­n”, aldus de minister. Woensdag viel de Spaanse Ibexbeursi­ndex voor het eerst sinds 2015 onder de 10.000 punten. De grootste bank van Catalonië, de Caixa, vond het nodig om haar klanten te verzekeren dat hun banktegoed­en veilig waren. Ook de Spaanse minister van Economie gaf een vergelijkb­are verklaring. In zijn toespraak dinsdag had koning Felipe nog gezegd dat de Catalaanse afscheidin­g slecht was voor de economisch­e en sociale stabilitei­t van het land.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Puigdemont werd gisteren voor zijn speech nog toegejuich­t door enkele Catalanen.
FOTO AP Puigdemont werd gisteren voor zijn speech nog toegejuich­t door enkele Catalanen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium