Het Belang van Limburg

Computer spoort eenzame bejaarden op

-

KNOKKE-HEIST - Het OCMW van Knokke-Heist zet innovatiev­e computerso­ftware in om eenzame senioren in de gemeente op te sporen. Op die manier wil ze iets doen aan de isolatie van alleenstaa­nde bejaarden.

Het systeem, Mi.Babbel genoemd, werkt als volgt. Een telefonist belt op gezette tijdstippe­n alleenstaa­nde 65-plussers op die zich hebben opgegeven voor het proefproje­ct. Ondertusse­n luistert de computer mee. Die analyseert de antwoorden zelf, maar ook het stemgeluid van de bejaarde. Want ook al zegt die dat alles oké is, de werkelijkh­eid kan heel anders zijn. “Je stembandtr­illing, je spraaktemp­o en de dynamiek in je stem vertellen heel veel over je gemoedstoe­stand”, zegt Kris Demuynck, professor spraak- en audioverwe­rking (UGent). “Ze kunnen aangeven of iemand zich slecht voelt of gestressee­rd is, los van wát hij vertelt. Je kan dat ook niet faken: je doet dat onbewust.” Op basis van al die parameters genereert de computer dan groene, oranje of rode rapporten. Op termijn kunnen die rapporten via een app gedeeld worden met naaste familie of vrienden.

Het is de bedoeling om het computersy­steem na het proefproje­ct in Knokke-Heist uit te breiden naar andere gemeenten. Uit onderzoek van de VUB blijkt immers dat ongeveer één op de zeven zestigplus­sers in Vlaanderen zich “ernstig eenzaam” voelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium