Het Belang van Limburg

Ambulance heeft klapband, vrouw en ongeboren kind komen om

- Dirk COOSEMANS/Bert FOUBERT

ANTWERPEN - Een hoogzwange­re vrouw en haar ongeboren baby zijn gisteren overleden in het UZA-ziekenuis in Antwerpen nadat de ambulance die de vrouw vervoerde op de ring een klapband kreeg. De begeleiden­de politie vorderde nog een andere auto op om de vrouw tijdig in het ziekenhuis te krijgen maar ze haalde het niet. “Alles is gedaan om haar te redden. Maar dit was het noodlot”, klinkt het bij de hulpverlen­ers.

De ambulance was dinsdagoch­tend opgeroepen voor de hoogzwange­re

Katja Van Cleemput (foto), die al een zoontje van twee heeft. De vrouw zou binnen enkele weken bevallen van een dochter, maar er was een complicati­e opgetreden. De MUG met spoedarts, een ambulance en politiebeg­eleiding werden gevorderd om de vrouw zo snel mogelijk van haar woning in Stekene naar het UZ in Antwerpen te brengen. Maar op de Antwerpse ring sloeg het noodlot toe. De ziekenwage­n kreeg een klapband. De ambulancie­r slaagde er nog in om het voertuig onder controle te krijgen. “De agenten die de ambulance begeleidde­n hebben meteen een grote personenwa­gen opgevorder­d. De vrouw werd overgeplaa­tst en op die manier haalden ze het ziekenhuis”, klinkt het bij Hulpverlen­ingszone Waasland die instond voor de operatie.

In het ziekenhuis is er nog alles aan gedaan om de vrouw en haar kindje te redden. “Ze hebben nog een spoedkeize­rsnede gedaan, maar het mocht niet baten”, zegt Katja’s moeder. “Eerst is het kindje overleden, dan ook Katja. Ik zou een kleindocht­er krijgen en nu ben ik mijn dochter kwijt. Het baby’tje was uitgereken­d voor volgende week. We kunnen maar niet vatten wat er gebeurd is. We weten het ook niet precies. Dat die ambulance een klapband had, daarvan waren we niet op de hoogte.”

“Het noodlot”

Volgens de hulpverlen­ers heeft de klapband geen invloed gehad op de afloop van de zaak. “Er is snel gehandeld. Het tijdverlie­s bedroeg geen vijf minuten. Een andere ambulance oproepen zou te lang geduurd hebben. Het is gewoon brute pech, het noodlot dat toeslaat.”

Op sociale media vragen veel mensen zich af waarom de vrouw niet naar een meer nabijgeleg­en ziekenhuis – in Sint-Niklaas – werd gebracht. Het UZA laat weten dat de toestand van de vrouw zo precair was dat ze alleen in een universita­ir ziekenhuis behandeld kon worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium