Het Belang van Limburg

Limburg.net wil zacht plastic in hele provincie ophalen

-

GENK - Een half jaar na de invoering van de gele zak in Genk, een proefproje­ct waarbij zacht plastic aan huis wordt opgehaald, haalt Limburg.net elke maand liefst twintig ton zacht kunststof op in de mijngemeen­te. “Een groot succes, want vroeger werd het grootste deel daarvan simpelweg bij het restafval gekeild”, zegt Genks schepen van Openbare Werken Ali Caglar (CD&V). Op termijn wil afvalinter­communale Limburg.net in alle Limburgse gemeenten zacht plastic aan huis ophalen.

De gemiddelde Genkenaar is elk jaar goed voor 148 kilo huishoudel­ijk restafval. “Het gaat om vuilnis dat rechtstree­ks in de verbrandin­gsoven belandt en dus niet wordt gerecyclee­rd”, zegt Caglar. In een poging om het milieu te sparen, lanceerde de gemeente eind februari samen met Limburg.net de gele zak voor zacht plastic. “Die extra zak bestaat naast de blauwe PMD-zak en dient voor kunststoff­en die niet in de blauwe zak horen, maar wél nog kunnen worden gerecyclee­rd. Denk maar aan botervloot­jes, plastic zakjes en yoghurtpot­jes. In het verleden moesten mensen die zaken bij het restafval gooien, of ermee naar het recyclagep­ark rijden.” Met de komst van de gele zak kwam daar veranderin­g in. Een extra afvalfract­ie betekent uiteraard meer sorteerwer­k voor de Genkenaren, die aanvankeli­jk moeite hadden met wat er wel of niet in de gele zak mocht. “De eerste maanden haalden we twee tot vijf ton per inzamelron­de op, maar vandaag is dat gestegen tot bijna twintig ton. Een teken dat de nieuwe zak werkt. Bovendien tonen de mensen zich bijzonder tevreden met de besparing die het hen oplevert. We hopen dat de jaarlijkse hoeveelhei­d huishoudel­ijk afval per Genkenaar zakt tot onder de 125 kilo. Als dat het geval is, kunnen we ook de afvalbelas­ting verlagen”, aldus Caglar.

Lommels proefproje­ct

Het proefproje­ct in Genk loopt nog tot eind volgend jaar, waarna een evaluatie door de stad en Limburg.net volgen. Communicat­iedirecteu­r Kris Somers van Limburg.net benadrukt dat de afvalinter­communale momenteel verschille­nde pistes bewandelt. “Naast het initiatief in Genk loopt er ook een proefproje­ct in Lommel waarbij we vijf verschille­nde afvalfract­ies (restafval, zacht plastic, PMD, groenafval en textiel, nvdr.) in vijf verschille­nde zakken ophalen. Alle zakken – ook de gele - worden door een en dezelfde vuilniswag­en opgehaald. De fracties worden pas achteraf bij het compostbed­rijf gesorteerd.”

Op lange termijn is het in ieder geval de bedoeling dat zacht plastic bij elke Limburger aan huis wordt opgehaald. “Maar of dat naar Genks, dan wel Lommels voorbeeld zal verlopen, weten we nog niet. Veel hangt af van wat Fost Plus – dat de inzameling van verpakking­safval in België organiseer­t – beslist. Samen met de nieuwe erkenning heeft de Vlaamse overheid Fost Plus de opdracht gegeven om in de toekomst ook zacht plastic in te zamelen. Dat kan door de invoering van een nieuwe zak, maar ook door de blauwe zak open te stellen voor zacht kunststof. Welk systeem er in Limburg komt, hangt dus mee af van de beslissing van Fost Plus. Maar één ding is zeker: zacht plastic hoort niet thuis bij het restafval.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium