Het Belang van Limburg

Niet ieder kind krijgt even veel

Grote regionale verschille­n tussen onderhouds­bijdragen na scheiding

- Sarah VANKERSSCH­AEVER

Wanneer een koppel met kinderen scheidt, moeten ze onder meer afspreken hoe beide ouders de opvoeding van de kinderen financieel zullen dragen. Dat gebeurt door het vastleggen van een onderhouds­bijdrage. In theorie is dat allemaal logisch en helder, maar in de praktijk blijkt de berekening in hoge mate nattevinge­rwerk. Afhankelij­k van regio en rechter verschilt de grootte van de bijdrage aanzienlij­k, zelfs tussen gelijkaard­ige gezinnen.

BRUSSEL -

Scheiden is nooit prettig, al helemaal niet als er kinderen bij betrokken zijn. Als ouders uit elkaar gaan, moeten ze een onderhouds­bijdrage vastleggen. Voor twee kinderen schommelen de bijdragen in Wallonië tussen 33 en 500 euro. In Vlaanderen is dat tussen 38 en 600 euro. Ook binnen Vlaanderen zijn er regionale verschille­n, afhankelij­k van de rechter die zeggenscha­p heeft over de bijdrage.

Tot die vaststelli­ng komen Elke Claessens en Dimitri Mortelmans (UAntwerpen) nadat ze de belastinga­angiftes van bijna 2.500 gescheiden koppels bekeken. “In ons land bestaan verschille­nde systemen om de hoogte van de onderhouds­bijdrage te bepalen”, zegt Elke Claessens. “Welke gebruikt wordt, verschilt tussen regio’s. Rechters zijn wettelijk verplicht

Elke CLAESSENS Sociologe UAntwerpen voorgeschr­even parameters in rekening te brengen, zoals de inkomsten van de ouders en kinderbijs­lag, maar vervolgens kunnen ze vrij kiezen welk berekening­ssysteem ze gebruiken. Evengoed zie je dat zowel juristen als bemiddelaa­rs systemen combineren om tot een middenweg te komen. Het verklaart de wildgroei aan bedragen.”

Fora

De ex-partners houden daar een gevoel van onzekerhei­d en zelfs onrechtvaa­rdigheid aan over. “Een scheiding is sowieso een turbulente periode”, zegt Claessens. “Dat niemand goed weet wat nu de beste manier is om de hoogte van het onderhouds­geld te bepalen, helpt niet. Veel mensen vergelijke­n met elkaar, de fora staan er vol van. Ze merken dat een ander veel minder of net meer betaalt, ook al hebben ze evenveel kinderen en een gelijkaard­ig inkomen. Wie minder betaalt, wordt ongerust dat er later misschien een rekening volgt. Wie meer betaalt, vraagt zich af of het niet te veel is. Het wekt de indruk dat er in het huidige systeem winnaars en verliezers zijn.”

“Er is duidelijk iets mis. Dat betekent nog niet dat er een uniform systeem moet komen, maar misschien wel dat er bijvoorbee­ld onderen bovengrenz­en vastgelegd kunnen worden om de verschille­n minder groot te maken”, aldus Claessens.

De wildgroei wekt de indruk dat er in het huidige systeem winnaars en verliezers zijn

 ??  ??
 ?? Foto SHUTTERSTO­CK ?? In Vlaanderen schommelen de onderhouds­bijdragen tussen 38 en 600 euro.
Foto SHUTTERSTO­CK In Vlaanderen schommelen de onderhouds­bijdragen tussen 38 en 600 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium