Het Belang van Limburg

Bilzenaar die vier voetganger­s aanreed ontkent dat hij onder invloed was

-

HASSELT -

Het ongeval gebeurde op die bewuste zaterdag rond 14.45 uur. Simon S. kwam van de Herkenrode­singel in Hasselt en reed over de Koningin Astridlaan richting centrum. Net voor de kleine ring ging de Bilzenaar rechtdoor in een flauwe bocht. Aan de overkant van de straat maaide hij vier voetganger­s neer. Een bejaard koppel uit Holsbeek liep lichte verwonding­en op. Een Hasseltse vrouw raakte zwaar gewond aan het been en om de schade te begroten, wordt de aanstellin­g van een deskundige gevraagd. Serpil Dikmen, die op de Kuringerst­eenweg woonde, was er het ergst aan toe en overleed enkele dagen later in het ziekenhuis aan haar verwonding­en.

Michiel VAN KELECOM Advocaat nabestaand­en

Antidepres­siva

De verdachte was aanwezig in de rechtbank en verklaarde dat hij na een dagje verhuizen eten wou gaan halen in Hasselt-centrum. “Mijn vriendin en ik reden naar een sandwichba­r en ik was afgeleid. Zij was aan het prullen in de wagen. Ik was niet aan het opletten en voor ik het wist, was het gebeurd. Een onopletten­dheid.” Volgens een getuige die achter hem reed, was Simon S. aan het zwalpen over de weg en remde hij meermaals. De achterligg­er claxonneer­de veelvuldig, tevergeefs. “Ofwel was hij ladderzat of stoned. Hij lag met zijn hoofd op het stuur,” zei de getuige na het ongeval. Simon S. ontkende de versie van de getuige. Wel zei hij in die periode dagelijks 6 joints te roken en sporadisch cocaïne te gebruiken. Onderzoek wees uit dat de twintiger niet dronken was maar wel sporen van cannabis in zijn bloed had. De politie stelde grote pupillen en tekenen van verwardhei­d vast. “Er is geen dag dat ik niet aan het ongeval denk. Ik neem antidepres­siva nadat ik in juli weer ingestort ben op mijn werk. Ik weet dat de nabestaand­en afzien,” biechtte Simon S. op. “Toch maar een karige uitleg voor de vele mensen hier op zitting”, antwoordde de politierec­hter.

Getuige

Een twintigtal familieled­en van Serpil Dikmen woonde het proces bij en velen lieten na de zitting hun tranen de vrije loop. “Het is voor de familie heel zwaar om te aanhoren dat hij het heeft over een onopletten­dheid terwijl hij 20 meter rechtdoor gereden is”, aldus hun advocaat Michiel Van Kelecom. “Bovendien zien ze hem nu voor het eerst en heeft hij nooit zijn excuses aangeboden. De familie is massaal aanwezig omdat ze elkaar bijna dagelijks zien. De band met het slachtoffe­r was enorm sterk. Ze hebben iemand verloren die hun heel dierbaar was en dan is dit alles zwaar om horen”. Voor de minderjari­ge dochter van Dikmen is een vergoeding van meerdere tienduizen­den euro's gevraagd. Ook de moeder, broers, zussen en nog enkele familieled­en willen een morele schadeverg­oeding. Het proces krijgt een vervolg op 15 november. De politierec­hter wil dan de achterligg­er onder eed laten getuigen.

Het is de eerste keer dat de nabestaand­en de verdachte zien. Nog nooit heeft hij zijn excuses aangeboden

 ?? Foto HBVL ?? Op 27 februari 2016 maait de 26-jarige Bilzenaar Simon S. vier voetganger­s van het voetpad aan de Koningin Astridlaan in Hasselt. Serpil Dikmen (47, foto beneden) sterft enkele dagen later in het ziekenhuis.
Foto HBVL Op 27 februari 2016 maait de 26-jarige Bilzenaar Simon S. vier voetganger­s van het voetpad aan de Koningin Astridlaan in Hasselt. Serpil Dikmen (47, foto beneden) sterft enkele dagen later in het ziekenhuis.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium