Het Belang van Limburg

Nog 400 plaatsen vrijin instelling­en

Nieuwe financieri­ng voor personen met handicap zorgt voor groter aanbod

- Liliana CASAGRANDE

De Vlaamse instelling­en voor personen met een handicap hebben nog ruimte voor minstens 400 mensen. De tijd dat ze allemaal overvol zaten is dus voorbij. Dat blijkt uit een telling van de vzw Onafhankel­ijk Leven. “We zijn zelf verrast door deze cijfers”, zegt directeur Koenraad Depauw. “Bovendien hebben we dit jaar al 1.200 mensen extra een budget gegeven”, zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

De gehandicap­tensector is volop in transitie. Sinds januari krijgen 24.000 personen met een handicap namelijk zelf hun budget. Ze kunnen kiezen wat ze daarmee doen: in een instelling verblijven of zelf hun zorg inkopen. De verschuivi­ngen beginnen nu stilaan duidelijk te worden. Minister Vandeurzen kreeg daar gisteren in het Vlaams Parlement vragen over van Groen en sp.a. De oppositiep­artijen wilden uitleg bij de lege bedden die her en der opduiken. Ze vinden dat de wachtlijst gewoon verschoven is: van het wachten op een plek naar het wachten op een eigen budget.

“We hebben dit jaar al 933 extra budgetten uitgekeerd, tegen eind dit jaar zijn er dat 1.200”, verdedigde Vandeurzen zich. “Deze legislatuu­r gaat er 300 miljoen euro extra naar personen met een handicap. Maar aangezien het geld nu naar de mensen zelf gaat, is het nogal evident dat er verschuivi­ngen zijn.” Onafhankel­ijk leven, een vzw die mensen met een beinstelli­ngen perking adviseert, houdt op zijn website (zorgenassi­stentie.be) bij welke instelling­en nog plaats vrij hebben. “Twee derde van de ongeveer 300 zorgaanbie­ders in Vlaanderen is bij ons aangemeld en die hebben nog ruimte voor 400 mensen. Dat verrast ons ook. Nu, de zijn aan het uitbreiden, dus daaraan kan het ook liggen. Het zijn bovendien niet altijd de mensen met de minste zorg die wegtrekken uit de instelling­en. Zo ken ik een vrouw die veel hulp nodig heeft maar dat toch zelf geregeld krijgt, in haar eigen huis. Ze heeft daarvoor wel zestien verschille­nde assistente­n in dienst. Het zijn vaak mensen met een groot sociaal netwerk die weggaan uit de instelling­en. Ze kunnen dan bijvoorbee­ld ’s nachts nog een beroep doen op familie.” Onafhankel­ijk Leven vraagt nu aan de Vlaamse regering om de 14.000 mensen die nog wachten op een volledig budget te helpen. “Als de Vlaamse regering de komende twee jaar nog eens 300 miljoen euro voor de gehandicap­tenzorg zou uittrekken, dan zijn alle wachtlijst­en weggewerkt. Even het begrotings­evenwicht opgeven – zoals de federale regering dat doet – volstaat.”

Vzw Stijn – die de instelling­en Sint-Oda, ’t Weyerke en Sint-Gerardus omvat – beschikt over

Lege plaatsen?

Niet bij ons, wij zijn volop aan het bijbouwen

Patrick LEMMENS Directeur Ter Engelen

maar liefst 1.000 plaatsen voor personen met een beperking, verspreid over Vlaanderen. “Daarvan zijn nu vijf plaatsen niet ingevuld”, zegt directeur Paul Caes. “Vaak zijn die lege plaatsen het gevolg van overlijden­s. Vroeger zouden die wel sneller ingevuld zijn geraakt.”

Lege huizen

“Lege plaatsen? Wij hebben nu 742 bewoners bij Ter Engelen, een jaar geleden waren er dat 719”, zegt Patrick Lemmens, directeur van Ter Engelen (met instelling­en in Maaseik, Bree en Maasmechel­en). “Wij merken dat meer mensen een zorgbudget hebben gekregen, daarom zijn we volop aan het bijbouwen. In het centrum van Maaseik hebben we nu ruimte voor 23 extra mensen, en ook in Hasselt gaan we uitbreiden.” Bij Ado Icarus, de dienst zelfstandi­g wonen voor personen met een beperking, hebben ze momenteel vijf à zes lege woningen. “Wij bieden 120 sociale woningen aan”, zegt directeur Eddy Denaeyer. “Onze mensen hebben een lichamelij­ke beperking en zitten niet in de groep die prioriteit krijgt bij het toekennen van die persoonsvo­lgende budgetten. Dus als er iemand vertrekt of overlijdt, wordt die niet zomaar vervangen. Onze bewoners houden ook zo’n 15 à 20 procent van hun budget voor diensten die ze zelf willen kopen. Daarom hebben we trouwens eerder dit jaar achttien personeels­leden moeten laten gaan.”

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Ter Engelen in Maaseik breidt uit. “De minister zorgt voor een groter budget, dus zorgen wij voor meer plaatsen”, zegt directeur Patrick Lemmens.
Foto KAREL HEMERIJCKX Ter Engelen in Maaseik breidt uit. “De minister zorgt voor een groter budget, dus zorgen wij voor meer plaatsen”, zegt directeur Patrick Lemmens.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium