Het Belang van Limburg

Pingpongfe­deralisme

- Door Timmie van Diepen

Zwaaiend met vier brieven stond Lode Ceyssens (CD&V) gisteren op het spreekgest­oelte van het Vlaams Parlement om zijn onvrede duidelijk te maken over de onduidelij­kheid rond de nieuwe Vlaamse rijbewijze­n. Sinds deze week moet iedereen die in Vlaanderen zoon of dochter wil leren rijden een praktische opleiding van drie uur volgen, maar over die regel is het chaos troef. Rijbewijze­n zijn namelijk een federale bevoegdhei­d. Die regels moeten in heel het land dezelfde zijn. En dus trok federaal minister voor Mobiliteit François Bellot (MR) naar de Raad van State om aan te klagen dat zijn Vlaamse collega Ben Weyts (N-VA) op zijn terrein komt.

Hoewel de regel deze week inging, is er nog geen uitspraak. Het gevolg: een kafkaiaans steekspel tussen twee ministers en vooral veel onduidelij­kheid voor de gewone burger. De afgelopen weken kregen de gemeentebe­sturen in Vlaanderen maar liefst vier brieven in de bus. Eerst eentje van de Federale Overheidsd­ienst Mobiliteit om te melden dat de Vlaamse regels niet gelden, dan eentje van Vlaanderen om dat te ontkennen, dan weer een van de federale overheid en ten slotte nog een van Vlaanderen. Ceyssens had ze gisteren allemaal bij. Hij vroeg zich af: wat als gemeenten nu de Federale Overheid volgen en het rijbewijs afleveren zonder attest van de drie uur opleiding? Zullen die mensen dan later voor voldongen feiten staan?

Volgens Weyts moeten de gemeenten hem gewoon volgen. Zelfs als Bellot gelijk zou krijgen van de Raad van State (en die kans bestaat), zou er volgens de minister niets veranderen. “Er is een plan B. Dan gaan we die attesten gewoon laten uitreiken door de rijscholen of de examencent­ra. Voor de burger zal er niks veranderen.”

Die burger zal er wellicht het zijne van denken. De overheid maakt hiermee geen goede beurt. En eigenlijk was dit nergens voor nodig. Heel deze hetze had perfect vermeden kunnen worden als Weyts en Bellot op voorhand even hadden overlegd. Hun partijen zijn tenslotte federale coalitiepa­rtners.

Maar nee, ook gisteren deed Weyts – een kind van de Brusselse Rand – weer wat hij het liefste doet: de communauta­ire vlam vanuit Vlaanderen aanwakkere­n. “Bellot steekt hiermee stokken in de wielen van de verkeersve­iligheid”, fulmineerd­e de minister. “Brieven sturen om te zeggen dat de Vlaamse regelgevin­g niet toegepast moet worden, is een complete miskenning van de democratis­che rechtsstaa­t.” Het betere pingpongfe­deralisme dus. Met de burgers als moegetergd­e toeschouwe­rs.

Lees meer op HBvL.be

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium